Ismeretlen ismerősök
Kultúra

Ismeretlen ismerősök

Meddig tartott a riadópróba a mai városháza alatti óvóhelyen? Hibáztatható-e Szendrey Júlia, amiért új férjet választott Petőfi után? Ismerjük-e egyáltalán a máig elképesztően népszerű Petőfi Sándort? Hogyan vált fejedelemcsinálóból fejedelembuktatóvá Bethlen Gábor, aki később maga is Erdély legendás ura lett? Kérdések, amelyekre telt ház előtt válaszoltak a Szilády-társaság délelőtti ülésén.

Kora délután ért véget a Szilády Áron Társaság őszi konferenciája. A nyitóelőadást ezúttal Szakál György, a társaság tagja tartotta a városházák történetéről, egészen az 1700-es évek első – még vert falú – ilyen épületétől a mai napig átfogva e sajátos helytörténeti témakört. Az ismert építészmérnök egyben párhuzamokat vont Halas tágabb régiójának hasonló épületeivel, például a szabadkai, félegyházi és kecskeméti helyhatósági főépületekkel.

A konferencián Németh Norbert - a Pécsi Belvárosi Egyházközség és egy büntetés-végrehajtási intézet – lelkipásztora a 400 éve Erdély urává választott Bethlen Gábor fejedelemről beszélt. Az árvaként nevelkedett, rendkívüli életpályát befutó történelmi személyiség nemcsak a szerelemben és a tudományban, hanem a hadászatban és a diplomáciában is lelkesedéssel és eredménnyel vívta küzdelmeit, mindazonáltal lenyűgöző szépséggel vallott keresztény hitéről.

szil01

Ugyancsak tartogatott lebilincselő és szívig hatoló érdekességeket a népszerű, bár mindmáig több szempontból vitatott megítélésű és sorsú Petőfi Sándor sokarcúságát firtató előadás. Szabó Szabolcs irodalmi tanár a szerelmest, a hőst, a családtagot, a nép egyszerű fiát vagy akár a politikust is megmutatta a reformkori költő versein és élettörténetén át.

Az előadások bővebb ismertetését a Halasi Tükör közli majd.

Kép-szöveg: Kohout Zoltán