Izgalmas fotózás
Kultúra

Izgalmas fotózás

A kiskunhalasi kötődésű Zádory-lányok folyamatosan megújulnak művészi tevékenységükben, és ezt időről időre meg is mutatják a közönségnek. Zádory Édua Amarilla és Zádory Claudia tavaly nyáron Kiskunhalason, a Közösségek Házában tartotta közös projektje premierjét. A rendezvényt a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte. Koncert és fotókiállítás egy este, egy helyen várta az érdeklődőket. A közelmúltban újabb képek készültek. Claudia fotózta hegedűművész testvérét, Éduát. 

- Idén photoshootingon vettetek részt a Velencei-tónál. Milyen képek készültek?  
Claudia: - Nagy szenvedélyem a rom. Bármi, ami romos. És szinte bárhogyan romos. Imádom meglátni a pusztulásban a szomorúságot, vagy azt a szépséget, ami egykor lehetett benne. De mivel a fotózás gyógyíthatatlan szenvedély ugyancsak, így nem tudok elmenni ezek mellett anélkül, hogy ne próbálnám megmutatni másoknak. A romok egy képen önmagukban viszont csak romok maradnak. Így megpróbálok valami olyat beletenni, ami megmutatja azt is, hogy én mit látok bele. Vagy inkább én mit érzek bele. Ezért találtam ki azt, hogy Éduával ott lehetne egy fotósorozatot elkészíteni. Valami olyasmit, ami kontrasztjában jól érzékelteti azt, hogy mit tudok elképzelni ezeknek a romoknak a múltja mögé. És aki látta a tavalyi kiskunhalasi kiállítást, most jól érzékelheti az iszonyatos különbséget a romok drámája és a mostani képek között, ami inkább a letűnt szépséget akarja szimbolizálni. 

Édua: - Igen, nagyon izgalmas volt. Nagy figyelemmel kísérem Dia fotós tanulmányait és tevékenységét. Sok időbe telt, míg megtaláltam az igazi saját hangom. A saját gondolataimat, ami nekem fontos igazán. Ezt érzem a képein, és ez mindennél fontosabb. Érdekes, mert volt egy csomó ötletünk, de a végső kép mégis valahogy részben spontán alakult ki. Ez olyan, mikor az ember hosszú órákat gyakorol egy koncertre, és minden ütemet átrág, majd mikor a színpadon áll, akkor egy csomó dolog a pillanat varázsából születik meg. Persze ehhez azért szükséges a profi felkészültség, mert az igazi szabadság abból táplálkozik. (A teljes interjút a Halasi Tükör augusztus 8-i lapszámában olvashatják.)