Jégkorszak és globális felmelegedés
Kultúra

Jégkorszak és globális felmelegedés

Miként befolyásolták a történelmet a különböző éghajlatváltozások? Erre a kérdésre keresték a választ a Martonosi Pál Városi Könyvtárban megrendezett előadáson. A Pásztortűz Egyesület meghívására Rácz Lajos éghajlatkutató látogatott városunkba.

A szakember elárulta, az időjárási változások régóta befolyásolják az emberiség históriáját. Békekötésekre, háborúkra, felfedezésekre, járványokra és persze a mindennapi életre is hatást gyakorolt az éghajlat átalakulása.

- Jelenleg egy globális felmelegedés időszakában élünk, viszont ez szerencsére messze elmarad attól, ami 4-5000 évvel ezelőtt jellemezte Európát. Akkor például egyetlen gleccser sem volt kontinensünkön. A mostani felmelegedés sajnos nagyon gyorsan történik, ezzel együtt pedig sok üvegházhatású gáz szaporodik és szabadul fel, ennek negatív hatása pedig jól ismert. Az évszázadok, évezredek során sok szélsőséges időjárási változással találkozhatunk. Mostani, kiskunhalasi előadásomon ezek közül hoztam el jó pár példát. Manapság, ha Angliában esik a hó, a BBC beszámol róla a Híradóban. Pedig annak idején telente vásárokat rendeztek a Temze jegén, mégsem csodálkozott senki – árulta el az éghajlatkutató.

Még több cikk

Dallista augusztus 11.

Dallista augusztus 11.

Gvendolin papírszívei

Gvendolin papírszívei