Judit szerelmei
Kultúra

Judit szerelmei

Ezzel a címmel jelent meg a közelmúltban Somogyiné Bergmann Mária első saját kötete. A nyugdíjas írónő a Forrás- Új Tükör Klub keretében Kiskunhalason is bemutatta könyvét, a közönség soraiban pedig legnagyobb örömére, sok halasi ismerőse, barátja foglalt helyet.

A könyvbemutatónak a Közösségek Háza adott otthont. A program sikerét jól mutatja, hogy színültig megtelt érdeklődőkkel a terem. Somogyiné Bergmann Mária örömmel mesélt írói pályája kezdetéről és első kötetéről.

- Már gyermekkoromban is érdekelt az irodalom. Hetedikes koromban az egyik osztálytársam, tudtomon kívül beküldte három költeményemet a Pajtás újság szerkesztőségének, az egyiket végül meg is jelentették a lapban. Aztán hosszú évtizedekig nem is foglalkoztam azzal, hogy alkossak valami maradandót, de mikor elérkeztek a nyugdíjas éveim, sok szabadidőm lett. Egyre inkább azt éreztem, hogy el kellene végre kezdenem megírni egy történetet, ami már jó ideje a fejemben volt. Nekikezdtem, onnantól pedig nem volt megállás, nagyjából két és fél év alatt elkészült a Judit szerelmei című könyvem – mesélte el az írónő.

A történetben az a legjobb, hogy bárki magára ismerhet a főhősben vagy valamelyik hozzá közelálló karakterben. Az alkotónak egyébként éppen ez volt a célja a sztori megalkotása során.

- A kötet tulajdonképpen egy kortörténet. Főszereplője egy 14 éves kislány, aki falun él, de bekerül a városba, ahol aztán sok fontos dolog történik vele. Végig követhetjük az életét egészen a rendszerváltásig. A könyvben nagyon kevés a fikció, s talán azt sem nehéz kitalálni, hogy saját életem ihlette az egész sztorit. Csupa olyan problémát vetettem fel, ami a társadalom minden rétegét érintheti, így valóban mindenki megtalálja saját magát valamelyik szereplőben – mondta Somogyiné Bergmann Mária.

Az írónő egyelőre nem tervez folytatást a könyvhöz, hiszen ezt a történetet lezártnak tekinti. Viszont elárulta, hogy egy teljesen más stílusú, az első kötettől egészen eltérő hangvételű kiadvány gondolata már ott motoszkál a fejében, és mivel ideje bőven van, hamarosan talán már az olvasók is kezükben tarthatják az új könyvet.

Még több cikk

Könyves mesevilág

Könyves mesevilág