Karcolt székek
Kultúra

Karcolt székek

Pár napja Kalmár Zsuzsa facebook oldalán megjelent egy felhívás. A szabadkai Népszínház színésznője kéréssel fordul a kArc előadásait kedvelőkhöz: „Ha valakinek van otthon olyan széke, amelyik csak porosodik és a helyet foglalja, van egy remek helyünk ahol tárolni (és használni) tudjuk, ha a kArcnak ajándékozzátok”- írja. Mi, halasiak szeretnénk kiegészíteni Kalmár Zsuzsa felhívását.

Mielőtt javaslatunkat elmondanánk, ismertetjük a kArc rövid történetét. A szabadkai művészek eddig tíz magyar költő verseit dolgozták fel ebben a sorozatban. Egy-egy estén Weöres Sándor, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Domonkos István, Sziveri János és mások műveivel találkozhatott a kArc közönsége.

Másfél év alatt, mióta a sorozat elindult, egyre nagyobb az érdeklődés a kArcosok Klubja előadásai iránt. Ezért van szükség újabb székekre és újabb kreatív adományozókra.

Városunkban több alkalommal járt a kArc, de sok halasi Szabadkán is találkozott az irodalmi kávéház előadásaival. Akit megkarcolt az est élménye, ott a helyszínen (Raichle palota, Szabadkai Képtár), azt tapasztalhatta, hogy a színpad és a székek is ideiglenesen lettek beállítva a képtár kiállító terébe. Sok széket egyedileg, utólag átfestettek. A színes és változatos ülőalkalmatosságok különböző szabadkai alkotók és adományozók keze nyomát viselik. Egy tavalyi kArc előadáson mi is lefényképeztünk ezeket a színes és vidám festésű székeket.

szek02

Kalmár Zsuzsa felhívása alapján, most arra kérjük a kArc-szerető halasiakat (és persze mindenki mást), hozzák el a Közösségek Házába, más néven a Művházba (Sétáló utca 8.) azokat a fából készült, használaton kívüli székeket, melyeket szívesen adományoznak a szabadkai előadások céljára. Kiegészítésként fontos megemlíteni, hogy kArc szabadkai előadásai ingyenesek, a színészek és a képtár is így támogatják a produkciót.

Felhívásunk első felajánlója egy halasi festőművész, Sáli Levente volt, aki egy általa kifestett székkel fogja színesíteni a kArc előadásait. Amennyiben rövid idő alatt 15-20 szék gyűlik össze, fel fogjuk kérni a halasi alkotókat, hogy lássák el kézjegyükkel a székeket, és egy kArc előtti, gyors kiállításon a halasi Közösségek Házában bemutatjuk ezeket a kreatív ülőalkalmatosságokat.

Minden jelentkezőt szeretettel várunk!

Szöveg-fotó: Szűcs Károly

Még több cikk

Gyilkos irodák

Gyilkos irodák

Dallista február 16.

Dallista február 16.

Illusztrációk

Illusztrációk