Kézművesek találkozója a Vajdaságban
Kultúra

Kézművesek találkozója a Vajdaságban

A Halasi Csipke Közalapítvány dolgozói és Kiskunhalasról érkező vendégek is részt vettek a hétvégén a szerbiai, horvát nemzetiségű Tavankúton, a XXXIII. Szalma Művésztelep záró eseményein. A vajdasági programon halasi csipke műhely is várta az érdeklődőket, akiknek Kardos Zsuzsanna művészeti vezető és Farkas Éva csipkevarró tartott bemutatót.

A szombati találkozón 35 fővel képviseltette magát Kiskunhalas, ők szervezetten, két kisbusszal utaztak Tavankútra. Szécsiné Rédei Éva pozitívan értékelte, hogy a határ két oldalán lehetőség nyílik a kézművesek tapasztalatcseréjére és bemutatkozására az érdeklődő közönség előtt.

- Nagy öröm számunkra, hogy meghívást kaptunk a művésztelep záró rendezvényére, és betekinthettünk a szalmakép-készítés, a fonott csipke és a fehér slingelés műhelymunkáiba és bemutathattuk a halasi csipke készítését. A program célja a kézművesek egymással való kapcsolatteremtése és tapasztalatcseréje. Ezzel is elősegítjük a turizmust, az emberek közötti találkozókat – fogalmazott a Csipkeház igazgatója.

A közös programok tavasszal egy nyitó konferenciával kezdődtek, amelyet Kiskunhalason, a Csipkeházban tartottak. A konferencián színvonalas előadásokon ismertették tevékenységüket, múltjukat és jelenüket a résztvevők képviselői. A folytatásra július 21-én került sor Tavankúton.

- A szalmakép-készítők nagy szeretettel fogadták a Kiskunhalasról érkező vendégeket. Képviselőjük bemutatta a Balazevic Etno Tanyát, majd délután került sor a közös műhelymunkára. Este rész vettünk a művésztelep záró rendezvényén, ahol már a nagy hagyománnyal rendelkező arató ünnep programjai is elkezdődtek. Horvát nemzetiségű zenés-táncos előadásokat, az aratóünnep díszes szalmakoronájának az átadását tekinthette meg a közönség. Emellett a szabadkai Lányi Ernő Művelődési Egyesület dalárdája is fellépett citerakíséret melletti magyar énekekkel. A rendezvényen számos helyi politikus és Szerbia horvátországi nagykövete is részt vett - osztotta meg a Halasmédiával élményeit Szécsiné Rédei Éva igazgató.

Még több cikk

Riseliő kiállítás

Riseliő kiállítás

Dallista február 17.

Dallista február 17.