Kijárási tillárom
Kultúra

Kijárási tillárom

Továbbra is érvényben van a kijárási tilalom. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet megihlette a zenészeket. A Bánfalvi Eszter Kvartett Kijárási tillárom címmel dalt és klipet hozott ki. Nem gondolták, hogy ilyen soká aktuális lesz. Azóta újabb videót is készítettek. Koncertek hiányában több idő van alkotásra, stúdiómunkákra. Mátó Gergő kiskunhalasi kötődésű dobos több együttessel is dolgozik. Erről is kérdeztük hazalátogatásakor.

- Hosszú idő után csatlakozhattam egy metál zenekarhoz. A legutóbbi ilyen stílusú bandámból 14 évesen léptem ki. Ebben a stílusban egy ideje nem mozogtam, és úgy gondoltam, ez egy jó lehetőség lesz, hogy legalább egy kicsit kiéljem magamat. Akkor került a képbe a Scaryface nevű zenekar, amellyel egy ideje mellékpályán vagyunk. Persze a háttérben dolgozgatunk, de koncertek, ugye, nem lehetnek. Így most a stúdiómunkálatokra, illetve a dalok összerakására koncentrálunk. A Sexnuggetsből való kilépésem pillanatában viszont jött az a lehetőség is, hogy a Bánfalvi Eszter Kvartettben legyek állandó dobos. Beugró már korábban is voltam. Azért is kaptam a lehetőséget, mert a srácokkal megéltünk úgy két évet, hogy többször doboltam Fehér Balázs Benő helyett. A vége fele már sok helyen kellett helyettesíteni, és ő mondta, hogy ezt így nem tudja folytatni. A zenekar részéről pedig ez a lépés, hogy engem kérjenek fel állandó dobosnak, nem is volt kérdés.

- A rock, a metál után a színházi közeg megint más, mégiscsak szolidabb. Hogyan sikerült beilleszkedni a színművészek közé?

- Feladta a leckét igazából. Ebben a társaságban, színészek között én még egyáltalán nem mozogtam. Az elején nehézkes volt közös témát találni. Aztán minél több időt töltöttem együtt a zenekarral, egyre inkább megismertem ezeknek az embereknek az álláspontját, az élethez való hozzáállását, ami eléggé szimpatikus volt. Tekintve, hogy a színészközeg – mondhatni – bohém (nevet). Elég hamar tudtam azonosulni ezzel az életformával, és ők is elfogadtak.

- Rendkívüli napokat él meg a világ. Milyen most az élethez való hozzáállás zenekarilag, privát?

- Szerintem ebben a helyzetben most nincs olyan, hogy rossz vagy jó szituáció. Az adott helyzetből kell kihozni azt, amit lehet. Megközelíthetjük arról az oldalról is, hogy nagyon sok koncertünk elmaradt. A Bánfalvi Eszter Kvartettel is decemberben lett volna egy 10 éves jubileumi előadás Pesten, ami sajnos a pandémia miatt meghiúsult a többi rendezvénnyel együtt. Fesztiválszezonunk nem is volt. Egy helyen játszottunk, Verőcén, a Majorfeszten és az is volt az utolsó ilyen nyári koncertünk. Másrészről viszont, nem tétlenkedünk, találunk ki új dolgokat. A közösségi oldalakon megjelenünk. Pár hete stúdióba vonultunk, aminek az eredménye terveink szerint január közepén jelenik majd meg klippel együtt.

- Az előző pedig Kijárási tillárom címmel jelent meg…

- Igen, reménykedtünk benne, hogy ezt a dalt hamar elfelejthetjük majd. Nyáron írta a gitárosunk, és láss csodát, még mindig aktuális.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap december 23-i számában olvashatják.