Kiskunok nyomában jártak
Kultúra

Kiskunok nyomában jártak

A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület 2020-ben tizenkettedszer is megszervezte a Büszke Kiskun Tábort. Végső István történész vezetésével a gyermekek megismerkedhettek városuk és a Kiskunság históriájával. A nagy nyári kánikulában előadások és kiadós séták révén sokat megtudhattak számos érdekességekről és rejtélyről is. A program megvalósulását önkéntes diák is segítette.

A kiskunhalasi városi könyvtár helytörténeti gyűjteményének és előadások révén megismerhették a kiskunsági nép életmódját és történetét. A városban nézték meg a fontosabb látnivalókat. Templomok, városházák és szobrok történetét tudták meg. Látogatást tettek a Panorámatorony kiállítóterében.

Másnap Kiskunmajsára tettek egy kiruccanást. Az egykori Mayossaszállásán, a Konecsni György Múzeumban, a helytörténeti gyűjteményben is ellátogattak. Itt sokat megtudtak az egykori kisváros paraszti kultúrájáról. Különleges élmény volt látni a pásztorkultúrából megmaradt Kiskun Madonnákat és a különleges történettel rendelkező kőkenyeret. Megtekintették a főteret, az emlékszobrokkal és a templommal. Elmentek ’56-os Múzeumhoz és kápolnához is, ahol Nahimi Péter történész, a Pongrátz Gergely ’56-os Közhasznú Alapítvány elnöke tartott számukra tárlatvezetést.

Kunfehértón a település történetével ismerkedhettek. Érdekes kiránduláson vettek részt a fehértói erdőben. Felfedezték a virginiai holdruta egyetlen európai élőhelyét, és a 300 éves címeres tölgyfát is. Megnézték a helyi tájházat is, ahol az ottani életmód használati tárgyait tekintették meg, végül tófürdői strandolással pihenték ki magukat.

Még több cikk

Múzeumi tervek

Múzeumi tervek

(►) Célok és álmok

(►) Célok és álmok

Kijárási tillárom

Kijárási tillárom