Klubos születésnapi köszöntő
Kultúra

Klubos születésnapi köszöntő

Baráth József köztiszteletben álló művész-tanár augusztus 1-jén ünnepelte 90. születésnapját. A nyugdíjas pedagógus napjainkban is aktívan részt vesz a város kulturális életében. Teszi ezt alkotó emberként és érdeklődő polgárként, kiskunhalasi programok rendszeres résztvevőjeként. Őt köszöntik a Forrás-Új Tükör Klubban augusztus 6-án 18 órai kezdettel a legközelebbi találkozón.

Baráth József Pozsonyban született 1929-ben. Több városban élt és alkotott, nevelte és oktatta az ifjúságot, de több évtizede már Kiskunhalashoz kötődik erős szálakkal. Gyakran tesz sétát a városban, szívesen elbeszélget az ismerős járókelőkkel és rendszeresen látogatja a helyi kulturális rendezvényeket. Alkotóként évről évre új tárlattal szokott jelentkezni. 
Húsz évvel ezelőtt Kiskunhalas városért kitüntetést vehetett át. A díj indoklása a következő volt: „Baráth József nyugalmazott pedagógusnak, kiváló oktató–nevelő tevékenységéért, a város művészeti életének fejlődését szolgáló, eredményes munkásságáért.”  Tavalyi tárlata a Baráthságos utcakövek címet kapta. A kiállításnak a Közösségek Háza adott otthont.  
„Én egy szemlélődő ember vagyok. Észreveszem, ha a városban valami változik. Ami a figyelmemet felkelti, az foglalkoztat. A városháza környékét nagyon szépen kövezték, gondolatokat ébresztett bennem. Arra ihletett, hogy képpé varázsoljam a képzeteimet. Ezekből születtek az alkotások. A kiállításnak nincs más tárgya, mint a képi változatok erre a témára.” – fogalmazott.  
„Az egyik szobám asztalán mindig vannak festékek, és mindig van papír. Ellátom magam a háztartásban teljesen. Olvasok, főzök, rendezem a lakást, rádiót hallgatok, közéjük beiktatom az alkotást. Folyamatosan mindig foglalkozom valamivel. Meglátok valamit, ami szép és ihletet ad.” – tudtuk meg Baráth Józseftől. 
A Forrás-Új Tükör Klubban augusztus 6-án köszöntik Baráth Józsefet 90. születésnapja alkalmából. A rendezvény 18 órakor kezdődik. Az ünnepi program helyszíne a Közösségek Háza lesz a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében.