Könyv-kóstoló
Kultúra

Könyv-kóstoló

Egy maréknyi fűszer című regényét mutatta be október 31-én a Martonosi Pál Városi Könyvtárban Kecsmár Szilvia. A szerző kiskunmajsai kötődésű, a települések közelsége révén már gyermekkorában is járt városunkban, majd felnőttként konferencián. Immár negyedik éve Brüsszelben él. A héten közönségtalálkozóra érkezett Kiskunhalasra férjével és egyéves kisfiával.

Kecsmár Szilvia Egy maréknyi fűszer című kötetét a 89. Ünnepi Könyvhét közönsége is megismerhette. Ősszel író-olvasó találkozók alkalmával újabb érdeklődők ismerhetik meg a regény főhősének, Emminek a történetét. A kiskunhalasi könyvtárban Palásti Károly középiskolai tanár beszélgetett vele a műről.

- Emmi 28-30 év körüli hölgy. Nem azonos velem, beemeltem viszont történéseket az ismeretségi körből. Nekem egy szerető férjem van. Amikor a könyvet írtam, a kisfiam már úton volt. Azért fiktív a történet, hogy bármit beleírhassak – mondta a szerző. – Emmi bejárja Európát, tapasztalatokat gyűjt. Találkozhatunk ilyen személyekkel. Emmi abszolút kitalált személy, de jártam Párizsban, Brüsszelben és Indiában is, tehát a díszleteket ismerem. A díszleteket úgy írtam meg, ahogyan én láttam őket. Párizsban többször voltam ösztöndíjas. Brüsszelben élek most már negyedik éve. Indiában voltam a legrövidebb ideig, ott két-három hetet töltöttem. Ehhez képest mégis India adja a történet keretét.

Megtudtuk, a könyv címében szereplő fűszer egy-egy emlék, tapasztalás a múltból. Ezek édesítik Emmi életét. Ezáltal lesz ő az, aki.

A közönségtalálkozó vendéglátással zárult. A tékában útravalóul kapott szellemi csemegék mellé megkóstolhatták a rendezvény résztvevői az írónő édesanyjának almás pitéjét.

Kecsmár Szilviával készített interjúnkat a Halasi Tükör november 7-i lapszámában olvashatják.