Könyvünnep rendhagyó módon
Kultúra

Könyvünnep rendhagyó módon

A 91. Ünnepi Könyvhét június 4-8. között várta volna a látogatókat. A koronavírus-járvány miatt elhalasztották, valószínűleg ősszel rendezik meg. Erről a jeles eseményről minden évben megemlékezett a kiskunhalasi könyvtár. Idén is megteszik a munkatársak, de rendhagyó módon. A részletekről Erhardt Györgyit, a Martonosi Pál Városi Könyvtár igazgatóját kérdeztük. 

- Milyen, az Ünnepi Könyvhéttel kapcsolatos események voltak a legemlékezetesebbek számodra a korábbi években? 

- Az Ünnepi Könyvhét az egyik legnagyobb könyves ünnepünk, mi is csatlakozni szoktunk az országos programsorozathoz. Megpróbálunk minden évben ismert és közkedvelt írót meghívni, lehetőséget adva a szerzőknek és az olvasóknak a találkozásra. A meghívottak kiválasztásánál fontos szempont a látogatóink véleménye, hiszen akkor lehet sikeres egy író-olvasó találkozó, ha sokan érdeklődnek a műveik iránt. Vendégünk volt az utóbbi években Grecsó Krisztián, V. Kulcsár Ildikó, Háy János, Bán Mór és Benke László. 

- Van, ahol idén Online Könyvhetet rendeznek. Mivel készül a Martonosi Pál Városi Könyvtár? 

- A könyvhét egyik célja a könyv és az olvasás népszerűsítése, így igazán magunkénak érezzük ezt az ünnepet és minden évben megemlékezünk róla. Sajnos most a megváltozott körülmények miatt nem tudunk a megszokott módon ünnepelni. Idén, mivel ez a hét mai magyar szerzők bemutatkozásáról szól elsősorban, kortárs írók, költők műveiből készítünk ajánlókat, amelyeket a honlapunkon láthatnak majd az érdeklődők. Az alkalomra megjelenő művekből természetesen mi is vásárolunk, így a megnyitás után olvasóink hozzájuthatnak ezekhez az új könyvekhez is.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap június 3-i számában olvashatják.