Kovács Nóri a Kultúrképben énekel
Kultúra

Kovács Nóri a Kultúrképben énekel

Kovács Nóri a népzene és világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert hazai előadója, aki több, mit tizenöt éve van a profi előadói pályán. Ezen időszak alatt több mint harminc lemezen közreműködött, és 13 szólóalbuma jelent meg. Sikereit mi sem bizonyítja jobban, minthogy Magyarország kormánya felkérte egy országimázsdal elkészítésére. A Repülj madár című slágert bizonyára weblapunk olvasói is hallottak már. Nóri új lemeze kapcsán egy sajtóturné keretében látogatott el Kiskunhalasra. Beszélt eddigi pályafutásáról és jövőbeli, zenei terveiről is.

- Honnan ered nálad a zene szeretete, egyáltalán mióta énekelsz?

- Egészen kicsi korom óta része életemnek a zene, de ha mondhatom úgy, hogy professzionális szinten nagyjából 15 éve énekelek. Népdalénekesként kezdtem pályafutásomat, majd autentikus népzenét kutattam hosszú időn keresztül, aztán 2005 környékén jött el az az idő, amikor a világzenék hatására elhatároztam, hogy populáris folkot szeretnék adni a hallgatóknak. Stílusom ebből kifolyólag műfajok szimbiózisa. Egy kicsit folk, egy picit pop, minimális pedig jazz.

- Ismert népdalokat adsz elő modernizálva, vagy pedig ebben a stílusban próbálsz meg saját szerzeményeket alkotni?

- Mindkettőre van példa. Van, amikor egy echte ismert népdalhoz nyúlunk hozzá a zenekarral, de sokszor én írok dalt. Nem feltétlenül népdal stílusban, gyakran kimondottan popdalokat szeretek alkotni. A koncerteken aztán ezekből a dalokból születik meg egy végtelenül színes repertoár.

- Hogyan jellemeznéd a Repülj madár című dalt?

- Olyan szerintem, mint egy magyar népdal populáris köntösbe bújtatva. Friss hangzású, és mivel a népzenei alapokon nyugvó, populáris hangzású dalokra bulizni menő dolog, azt hiszem erre a dalra is könnyedén táncra perdülnek azok, akik fogékonyak e stílusra. A Repülj madárral együtt rezdülhet minden magyar szív, hiszen a csíkménasági népdalban egész magyarságunk gyökereit megtaláljuk, ugyanakkor az egész nagyon friss, nagyon mai.

- Fellépéseiden mindig zenekari kísérettel énekelsz. Mióta alkottok egy csapatot?

- A zenekari tagok többségével már régóta együtt zenélünk ilyen-olyan formában. Persze vannak a csapatban új zenésztársak is, de nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot velük is, így gördülékenyen folyik a munka mindenkivel.

- Annak kapcsán járod most az ország rádióit, televízióit, újságszerkesztőségeit, hogy megjelent egy új albumod.

- Új lemezem még nagyon friss, hiszen december végén jelent meg. A címe Szabadon lett, 12 dal került rá, javarészt népdalfeldolgozások, de saját szerzemények is helyet kaptak. Az inspirációt az adta, hogy közvéleménykutatást tartottam fiatalok körében. Arra voltam kíváncsi, mi a kedvenc népdaluk. Első helyen természetesen a Tavaszi szél végzett, de sokan szavaztak a Béreslegényre vagy a Hull a szilva a fáról kezdetű népdalra is. Adott volt tehát, hogy mely népdalokhoz kell nyúlnunk, ha a fiatalok körében is szeretnénk népszerűvé tenni az albumot.

- A népzenei világ szinte kimeríthetetlen, így gondolom, még sok albumra való dal lapul a tarsolyotokban.

- Már most rengeteg olyan dolog van a fejemben, ami kidolgozásra vár. Sok dalt el tudtam volna még képzelni a mostani albumra is, de akkor gyakorlatilag soha nem fejeztük volna be. A lemezbemutató koncertjeinkre készülünk új dalokkal is, amik kapcsán majd halljuk, látjuk a közönség reakcióit. Eddig nagyon pozitívak a visszajelzések, az emberek újabb és újabb dalokat várnak tőlünk. Azoktól esik igazán jól a dicséret, akik mondjuk, most találkoznak velünk először, és azt mondják, azonnal át tudták érezni dalaim hallatán a „Kovács Nóri stílust”.

Nória lesz a vendége a ma 19:30-kor kezdődő Kultúrkép magazinnak, az adás végén pedig elénekli a Repülj madár című dalt.