Kritika a fogyasztói társadalomról
Kultúra

Kritika a fogyasztói társadalomról

Még soha nem volt szüksége bolygónknak olyan szinten védelemre és megújulásra, mint ezekben a hetekben, hónapokban. Ezt remekül felismerték a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium diákjai és pedagógusai. Készítettek egy színdarabot, ami arra hívja fel a közönség figyelmét, milyen veszélyeket rejt magában, ha felelőtlenül vásárolunk, az így keletkezett plusz hulladékot pedig nem megfelelő módon kezeljük.

Madách Imre Az ember tragédiája című művének modernizált változatát írták meg és gyakorolták be, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium diákjai. A közel húszperces darab szövegét Kun Hajnalka tanárnő álmodta meg, az ő elképzelése volt az új, eddig nem ismert történetelem.

- A fogyasztói tudatosság volt a fő irányvonal a színdarabunkban. Arra próbáltunk rávilágítani, sokszor mennyire felelőtlenül költekezik, vásárolgat az emberiség. A jelenetek szövegének megírását követően gyakorlatilag egy hetünk volt összehozni az előadást. A diákok nagyon kitartóak voltak, nagy dicséret illeti őket – nyilatkozta a tanárnő.

A darab negatív főszereplőjét, Lucifert Nagy Péter formálta meg. Nem csak a karakter megnyilvánulásaira, hanem megjelenésére is komolyan odafigyelt.

- Egy dologban már az elején teljesen biztos voltam. Ez a Lucifer egy igazi, hamisítatlan kapitalista szörny. A sötét öltöny, a sétapálca és persze a smink is mind ezt tükrözik. A külsőségek közül egyértelműen a smink volt a legnagyobb feladat, közel másfél órán át készült – árulta el Péter.

A szereplők azt mondják, ettől aktuálisabb témával nem is tudtak volna közönség elé állni, hisz bolygónk védelme még soha nem volt ennyire fontos, mint napjainkban.