Különleges grafikák a Közösségek Házában
Kultúra

Különleges grafikák a Közösségek Házában

Csütörtökön este egy új tárlat nyílik meg a Közösségek Házában. Fórizs Antal kiskunhalasi származású grafikusművész képeit szemlélhetik meg az érdeklődők.

Fórizs Antal így ír magáról önéletrajzában:

„1968-ban születtem Kiskunhalason. 1986-ban érettségiztem a Kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumban és 1994-ben diplomáztam Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Jelenleg Szegeden élek és dolgozom. Rajzolni mindig szerettem, főként diáktársaim és kollégáim ámulatára. Időközben autodidakta módon képeztem magam, több alkalommal is részt vettem Zebegényi alkotó táborokban.

2005-ben az Amatőr Atrium Országos Képzőművészeti Kiállításon Csongrád megyét képviselve a „Küzdelem” című grafikám a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Művelődési Intézet nívódíját kapta, amely nagy megtiszteltetés volt számomra és ösztönzőleg hatott rám.

Legtöbbször ösztönösen alkotok, alkotás közben alakítom ki a teret, teremtem meg a figurákat és folyamatosan jönnek a megvalósításhoz a technikai ötletek. Érdekel még a képregény és a karikatúra is, illusztációkat is készíteni fogok. Szeretem a vonalakat és úgy érzem a régi nagy mesterek rajzi biztonságát és igényességét követve egyfajta metamorfózison átesett szürrealisztikus képi világot lehet teremteni, melynél sok fajta technikai megoldási módot lehet alkalmazni a grafika keretein belül. Tervezem azt is, hogy a festészet irányába is lépéseket teszek.

A grafika műfaji kereteit lehet tágítani, célom egy olyan képi világ megteremtése, amiben bármi megtörténhet, úgy érzem, hogy nincs határ, a dolgok egyfajta szemléltetéstől a sebészi szike pontosságával elénk rakott gondolatig bármi kifejeződhet, megvalósulhat. Az értékek felé növekedés vezérel, de azt sem gondolom rossz dolognak, ha csak a fantázia birodalmában tett látogatások láttatása a cél, lényeges, hogy a képek valamit mondjanak, hatással legyenek az emberekre."

Fórizs Antal kiállítása május 9-én 18 órakor nyílik meg a Közösségek Házában. A  jelenlévőkkel dr. Bognár Zoltán osztja majd meg ünnepi gondolatait.

Még több cikk

Új-Hunnia 2039

Új-Hunnia 2039

(►) Halasi karantÉNEK

(►) Halasi karantÉNEK