Különleges halasi hétvége
Kultúra

Különleges halasi hétvége

A IX. Iklandi Vadadi-Filep családok találkozóját Kiskunhalason tartották. A résztvevőket Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke köszöntötte. Az alkalom helyi vonatkozása az volt, hogy a halasi csipke megálmodójának, Dékáni Árpádnak az édesanyja a család tagja volt.

A résztvevők július 6-tól 8-ig tartózkodtak Kiskunhalason. Egyéni és közös programokat egyaránt szerveztek. Istentiszteleten voltak. Megtekintették a város nevezetességeit, köztük a Csipkeházat. A találkozót tartó család tagja volt Dékáni Árpád iparművész, rajztanár édesanyja, Vadadi-Filep Berta. Rájuk is emlékeztek szombaton a Csipkeházban, ahol Pajor Kálmán köszöntötte a megjelenteket.

- Dékáni Árpád elhatározta, hogy megteremti a magyar varrott csipkét. Mindenképpen magyar csipkét szeretett volna előállítani, ezért a magyar népművészet motívumait használta fel. Többféle csipketervet készített. Ezekkel többek között édesanyját, Bertát is felkereste, aki kézimunkázott. Végül egy kiváló halasi díszítőművész hölgy, Markovits Mária kezdte el megvalósítani elképzeléseit 1902-ben. A halasi csipkének már az első példánya extra protokollajándék lett – emlékeztetett Pajor Kálmán.

A vendégek a Csipkeházban tárlatvezetésen vettek részt. A csipkevarró-bemutatón pedig megtekintették, hogyan készül iparművészeti remekünk.

Filep Zoltán főszervezőtől megtudtuk, hogy tizennyolc éve szervezik meg az Iklandi Vadadi-Filep családok találkozóját. Kétévente vannak ezek az alkalmak, és mindig más településen.

- A találkozókat a romániai forradalom után kezdtük szervezni. Kétévente kerül sor ezekre Magyarországon vagy Erdélyben. Általában 70-140 között van a létszám Európából és Amerikából. Most 70 körüli volt a létszám – tájékoztatott Filep Zoltán főszervező.

A családról már több kötet készült, és lesz is még a jövőben. Ezeket Filep Zoltán jegyzi szerzőként. A kiskunhalasi találkozó legtávolabbról érkező vendége Tompa Anna volt a hétvégén. Ő Svédországból jött.

- Harminc éve élek ott. Örülök, hogy ehhez a családhoz tartozom. Gyönyörű szép a halasi csipke. Engem különösen megragad. Képzőművész vagyok – tudtuk meg Tompa Annától.

A családi találkozóról további részletek a Halas TV július 10-én este 7-kor kezdődő Híradójában és a Halasi Tükör július 18-i lapszámában.

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Egy platánfa utóélete

Egy platánfa utóélete