Kunok hazája
Kultúra

Kunok hazája

Ez volt a címe annak a kulturális estnek, amit a kiskunhalasi Hazatalálás Baráti Kör szervezett. A Közösségek Házában filmvetítés, kiállítás megnyitó, ételkóstoló és táncbemutató várt az érdeklődőkre. Az est nem titkolt célja a kun hagyományok még szélesebb körben történő megismertetése és ápolása volt.

Aki a Közösségek Házának udvarán járt, már az illatokból érezhette, hogy itt bizony valami jó dolog történik. Slambuc készült egy nagy bográcsban a bejáratnál. Mint a helyszínen megtudtuk, ez egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Amíg kint készült a vacsora, odabent egy színes, kulturális esttel várták az érdeklődőket.

- A Hazatalálás Baráti Kör tagjaival mindig is fontosnak, egy úgymond kultúrmissziónak tekintettük azt, hogy őseink hagyományait bemutassuk a ma élő embereknek. Ez a mostani program is maximálisan erről szól. A rendezvény legfőbb eleme, hogy közösen megtekintjük Karácsony Sándor Kunok hazája című filmjét, azonban szerettem volna, ha nem csak egy szimpla filmezésről szólna az este. Éppen ezért szerveztünk plusz programelemeket is mára – árulta el Bús József, ötletgazda.

A vendégeket először Pajor Zoltán köszöntötte a szervezők nevében, majd egy kunsági táncokból összeállított műsort is megtekinthettek a jelenlévők, a Halas Táncegyüttes tagjainak jóvoltából.  Az Iloncsuk Szabadcsapat egy kis időutazásra invitálta a halasiakat. Ruházatukkal és kiállított tárgyaikkal kun őseink szellemét idézték meg a közösségek Háza kiállítótermében.

- Kunok leszármazottai vagyunk. Legyünk erre nagyon büszkék! Ismerjük meg élőhelyünk, településünk múltját, hiszen annak az embernek, aki nem ismeri kellően őseit, és saját múltját, annak se jelene nincs, jövője meg egyáltalán nem lehet. Kiállításunkkal mi azt a büszkeséget szeretnénk bemutatni, amit őseink hagyatéka iránt érzünk – mesélte Vass Gergő, a szabadcsapat vezetője.