Lezárult a múzeumi Őszi Tárlat
Kultúra

Lezárult a múzeumi Őszi Tárlat

Búcsúzik az ősz így lezárult a Kiskunhalasi Őszi Tárlat a Thorma János Múzeumban. Három hónapon keresztül Réti István a Nagybányai Festőiskola egyik jeles alkotója állt a figyelem középpontjában. Az időszaki tárlat kuriózumnak számított, hiszen Réti István alkotásainak ez volt a második önálló bemutatkozása. A pénteki záró előadást követően a tárlat még egy hétig, december 8-ig látogatható.

A Thorma János Múzeumban augusztus végén nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Kiskunhalasi Őszi tárlat. Idén Thorma János barátja Réti István alkotásaival ismerkedhetett a közönség a Réti István Nagybányai arckép félhomályban - című tárlat segítségével.  Az elmúlt három hónapban a témában több előadást és tárlatvezetést is tartottak.

November 29-én, a záró előadáson Szakál Aurél a múzeum igazgatója mondott köszöntőt, majd Szűcs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa tartott előadást és tárlatvezetést Réti István és Nagybánya művészete címmel. Az eseményen részt vett a Bay házaspár is. A Bay gyűjtemény adományozói kezdeményezték, hogy évente tartsanak Halason a Nagybányai művészetet népszerűsítő programokat.

Pár napig, december 8-ig még lehetőség van a kuriózumnak számító kiállításnak – Réti István második önálló tárlatának - megtekintésére. A múzeum már megkezdte a jövő évi őszi tárlat előkészítését, ahol újabb képzőművészeti élményeket kaphatnak majd az érdeklődők.

A tárlatzáró eseményen készült bővebb beszámoló a Halas tv ma esti híradójában látható.