Lyra Pilvax
Kultúra

Lyra Pilvax

Rendhagyó módon ünnepelte idén március 15-ét a kiskunhalasi Lyra együttes. Egy belvárosi szórakozóhelyen adtak családias hangulatú koncertet. Összeállításukban jól ismert dalok és egészen új, egyedi feldolgozások is helyet kaptak.

Egy hatalmas kokárda, néhány hangszer és pár zeneszerető ember. Ennyi kell egy minőségi, élőzenei, március 15-ei koncerthez. A Lyra együttes tagjai különleges zenei utazásra invitálták a halasiakat nemzeti ünnepünkön.

- A ’80-as években indult egy kulturális sorozat Kiskunhalason. Minden év március 15-én megrendeztük a Pilvax elnevezésű zenés, verses összeállításunkat. Aztán teltek az évek és a ’90-es években valahogy ennek vége lett. Most, 2020-ban új próbatétel elé lettünk állítva. Sajnos az ismert okok miatt nem ünnepelheti meg az ország méltóképpen az 1848-as eseményeket, éppen ezért határoztunk úgy, hogy Lyra Pilvax névvel adunk ma egy koncertet. A dalokat természetesen úgy válogattuk össze, hogy az alkalomhoz illő legyen a repertoár. A Nemzeti dal és a Ha én rózsa volnék is felcsendül ma – árulta el Csorvási Zoltán zenekarvezető.

A koncert során olyan dalokat is meghallgathatott a közönség, amik korábban nem szerepeltek a Lyra repertoárjában.

- A mai koncert rögtön egy Palya Bea dalfeldolgozással indul, ami szerintem kellően megalapozza az egész est hangulatát. Az is érdekesség, hogy az állandó Lyra tagok mellett vendégfellépőink is vannak. Mindig öröm számunkra, ha fiatalok is csatlakoznak hozzánk. Ez a koncerthelyszín tökéletes arra, hogy egy családias hangulatú fellépéssel ünnepelhessük meg az 1848-49-es hősöket – nyilatkozta Jeszenszky-Sebők Judit énekesnő.