Mindig másképpen…
Kultúra

Mindig másképpen…

Ahány közönség, annyiféle hangszerelés. Nincs rutinszerű előadás a kétszázadikon túl sem. Többek között ezt mondta Rékasi Károly Szerelmem, Erdély című estje kapcsán a Városi Filmszínházban. Wass Albert levelei, versei, írásai voltak a középpontban Koltay Gábor rendezésében. Az irodalmi összeállítást február 17-én tekinthette meg a kiskunhalasi közönség.

- Eddig több mint 200 alkalommal volt szerencsénk fellépni ezzel az előadással. Nagyon egyszerű, mégis nagyon-nagyon mély dologról szól ez az egy óra. Ne feledd el, hogy honnan jöttél! Ne feledd, hogy kikhez tartozol! Ne feledd el azokat az embereket sem! Esetleg nekik szükségük van egy segítő kézre, figyelemre, egy beszélgetésre… Ahogy átlépi az ember a jelenlegi piros csíkot, az egész mást jelent. Nekem is döbbenetes volt. Azt hiszi a vers- vagy regényrészleteket elmondó ember, hogy már ismeri ezt az egészet. Nem! Mindig másképpen szól. A határon túl ez egészen elképesztő magasságokba emelkedik. Megyünk még – mondta Rékasi Károly.

- Mire helyeződött a hangsúly Wass Albert életművéből?

- Csodálatos időszakot töltöttem Erdélyben, amikor Koltay Gábor felkért az Adjátok vissza a hegyeimet! film szerepére. Amikor elkészült, Budapesten, az Uránia Filmszínházban volt a díszbemutatója. A film elkezdett járni az országban, találkozni az emberekkel, csak ebből Rékasi nagyon kimaradt. A vásznon ott van, de én a lényemmel nem érzem a találkozást. Ekkor kértem meg Gábort arra, legyen szíves összeállítani nekem egy irodalmi estet ebből az anyagból, attitűdből. Gábor hallatlan ismerője, tudója Wass Albert életművének is, összeállított egy háromórás anyagot. Jeleztem neki, hogy ez hosszú lehet a nézőtéren ülve, az ő engedélyével készült el aztán az egyórás előadás. Gábor ehhez is csudálatos módon nyúlt hozzá.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap február 26-i számában olvashatják.