Modern hangzás népzenei elemekkel
Kultúra

Modern hangzás népzenei elemekkel

A Tárkány Művek zenekar 2008 óta koncertezik, azóta hazánk számos pontján felléptek már, zenéjüket pedig országszerte jól ismerik a rajongók. Az idei Halasi Borudvar egyik sztárfellépőjeként változatos műsorral érkeztek a Hősök ligetébe, ahol a hűvös idő ellenére is sokan voltak kíváncsiak koncertjükre.

Mint a koncert előtt megtudtuk, az elmúlt bő évtizedben sok minden történt a zenekarral, és persze további tervekből sincs hiány.

- 2008-ban alapítottam meg a zenekart. Mostanában sokan megkérdezik, milyen kezdeti célokkal vágtunk bele ebbe az egészbe. Egyértelmű válasz erre nincs, de úgy gondolom, azóta az élet bebizonyította, hogy mi szórakoztatva szeretnénk továbbadni a minőségi magyar népzenét. Koncertjeinken fontos szerep jut a cimbalomnak és több hangszernek is, ehhez pedig még hozzájön az énekesnőnk kiemelkedő teljesítménye is. itt vagyunk május elején, most indul a fesztiválszezon, így a mostani, kiskunhalasi koncert az első komolyabb, szabadtéri fellépésünk idén. Sokat készültünk rá, nagyban átalakítottuk a repertoárunkat – mesélte Tárkány-Kovács Bálint zenekarvezető.

A csapat az utóbbi időszakban Kész Petrával járja az országot. Az énekesnő azt mondja, sok zenekarban és formációban volt már tag, de itt valóban megtalálta azt, amit keresett korábban.

- Remek zenészek alkotják a Tárkány Műveket. Nagyjából egy éve érzem azt, hogy ebben a jelenlegi felállásban teljesen összecsiszolódtunk. Elég, ha koncert közben egymásra nézünk, tudjuk, mit szeretne a másik. Korábban nem énekeltem népdalokat, de nem ijedtem meg az új kihívástól. Megtanultam több tájegység jellemző dallamhajlításait, s a visszajelzések alapján úgy érzem, megállom a helyem a csapatban – árulta el Petra.

A halasi koncerten a zenekar elmúlt egy évtizedének legismertebb dalai csendültek fel. A hűvös időjárás ellenére is kitartó közönség pedig együtt énekelt és táncolt a művészekkel. A koncerten készült felvételeinket a Halas TV Kultúrkép magazinjában láthatják majd az érdeklődők.