Múzeumi tervek
Kultúra

Múzeumi tervek

A koronavírus-járvány a Thorma János Múzeum elmúlt évi és idei forgatókönyvét is alaposan átírta. Az intézmény körülbelül 5 hónapig zárva tartott tavaly a látogatók előtt, az idei esztendőre szintén a bizonytalanság jellemző.  Terveik természetesen vannak a nyitást követő időszakra, de ezekről konkrétumokkal egyelőre nem lehet szolgálni. Szakál Aurél igazgatót elképzeléseikről kérdeztük.

- Rendhagyó évet zárt a Thorma János Múzeum. Hogyan befolyásolta a nyitvatartást a koronavírus-járvány?

- A vírus jelenleg is tartó második hullámában november eleje óta nem tudunk látogatókat fogadni. A múzeum 2020-ban majdnem az év felében zárva volt. Jelenleg zárt kapus működés van érvényben. Nem tudni, mikor nyitunk. Minden az országos szabályozás szerint történik. A kapcsolattartásunk eléggé leszűkült, de hétköznapokon 8-16 óra között aki személyesen akar intézni valamit velünk, ennek nincs akadálya.

- Milyen munkák zajlottak a háttérben a karantén-időszak alatt?

- Sor került több ezer tárgy leltározására, számítógépes adatbevitelre, dokumentumok szkennelésére, restaurálásra, internetes megjelenésekre. Online tárlataink is voltak. Igyekeztünk hírt adni tevékenységünkről közösségi oldalainkon.

- Milyen elképzelésekkel kezdődik az új év?

- Napvilágot látott Bay Miklós: A nagybányai festészet és Thorma János című kötete. A nyomda decemberben elkészült a munkálatokkal. Az az elképzelésünk, hogy május 6-án, a nagybányai művésztelep megalakulásának 125. évfordulóján tartunk könyvbemutatót.

További részletek a Halasi Tükör hetilap január 20-i számában.