Négy és fél évtizede várják az űr szerelmeseit
Kultúra

Négy és fél évtizede várják az űr szerelmeseit

Ezen a héten zajlik az idei Csillagászati napok rendezvénysorozat a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. Minden este olyan témák hangoznak el, melyek az űrkutatás aktualitásáról és jövőjéről adnak hiteles képet a jelenlévőknek.

A rendezvény minden este más és más témakört kínál a vendégeknek. A program szervezője szerint az érdeklődés semmit sem csökkent a több évtized során a tudományos előadások iránt.

- Édesapám 1975-ben indította útjára a Csillagászati napokat Kiskunhalason. Büszke vagyok arra, hogy azóta kihagyás nélkül, minden évben sikerült megtartani az előadássorozatot. A kezdeti célok mit sem változtak. Aktuális csillagászati felfedezésekről, kutatási eredményekről számolnak be neves vendégeink. Ez egy olyan hagyomány, amit nem szeretnék abbahagyni, hiszen ezzel tiszteleghetünk édesapám emléke előtt – tudtuk meg Balogh István szervezőtől.

A teremben helyet foglalók közül többen is vannak, akik már hosszú évek óta állandó vendégei a programsorozatnak. Dr. Kiss László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója szerint az érdekes témáknak, a lelkes szervezőknek és persze az érdeklődők nyitottságának köszönhető, hogy 4 és fél évtizede töretlen népszerűségnek örvend ez a rendezvénysorozat.

- Az űrkutatás újabb irányzatairól beszélek a halasi hallgatóságnak. A fő irányvonal az, hogy a magángazdaság és a magángazdagság milyen befolyásoló tényezője lehet a következő évtizedekben az űrkutatásnak. Arra is kitérek, hogy a kisbolygók bányászata mennyire lehet reális cél az elkövetkező időszakban. Tapasztalatom szerint az embereket nagyon érdeklik a legújabb kutatási eredmények, amíg pedig vannak érdeklődők, biztosan minden évben meg lehet majd rendezni ezt az előadássorozatot – fejtette ki a főigazgató.

Még több cikk

Dallista október 18

Dallista október 18

TérZene operával

TérZene operával

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista