Négy nemzet képviselői fesztiváloznak
Kultúra

Négy nemzet képviselői fesztiváloznak

Az előző évek színes forgataga újra várja az érdeklődőket a belvárosban. Kiskunhalas negyedik alkalommal látja vendégül a szabadkai Interetno Fesztiválon résztvevő csoportokat. Jönnek fellépők Bolíviából, Malaysiából, Kolumbiából és Oroszországból.

Már hagyomány, hogy a nyár végéhez közeledve külföldi művészeti csoportok képviselői táncolnak, zenélnek, énekelnek a Bethlen téren. Az Interetno Fesztivál településünkön Kiskunhalas Város Önkormányzata, valamint a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében valósul meg.

A Ballet Folclórico de la Universidad Católica Boliviana „San Pablo” (a Bolíviai Katolikus Egyetem „Saint Paul” Néptánc Csoportja, vagy ahogy ők mondják, népi balettje) 36 éve alakult La Paz régióban, Norah Valverde Tapia irányítása alatt. A Balett már több alkalommal is bemutatott az igazgató által létrehozott 6 történelmi és társadalmi balettet, és több mint 45 bolíviai néptánccal rendelkezik, amelyek az intézményre jellemző koreográfiákkal és jelmezekkel rendelkeznek.

Az El Colombiano Táncsoport 2016-ban jött létre Diana Nino Jiménez vezetésével a Kulturális Örökség Alapítvány – El Colombiano – részeként. Székhelyünk Bogota-Kolumbia, céljuk pedig, hogy terjesszék a hagyományos kulturális megnyilvánulásaikat, az interdiszciplináris alkotások révén népszerűsítve őket a színpadon.

A malaysiai Orang Orang Dob Színházat Chew Soon Heng és Leow Sze Yee alapították. Több mint tíz éve 24 ünnepi dobossal mutatják be a világhírű előadásukat. A céljuk az, hogy felfedezzék és fejlesszék a kapcsolatokat, kommunikációs hidat alkossanak az előadóművészetek és az általuk szolgált emberek között. Amit nyújtanak: dob, zene, színházi elemek, mozgalmak és a maláj társadalom meséi.

Az oroszországi TANOK Néptáncegyüttes Kuban kozák kultúrájának legtisztább példája. A csoport feltűnően izgalmas előadását a gyors tánc erőteljes energiája, szinte cirkuszszerű elemek virtuozitása, a kozákos dalok rámenős vakmerősége és a megérintő lírizmus jellemzik. Ez egy igazi színházi akció. Akár 40 művész is lehet a színpadon egyidejűleg, mivel a tánccsoport magában foglal ének- és tánccsoportot és egy hagyományos hangszereken játszó zenekart.

A „VESENNIE ZORI” – Tavaszi hajnalok néptánc- és népzenei együttes szakmai és műszaki iskolák diákjaiból, egyetemistákból, fiatal munkásokból áll. A csoport koncertprogramjai sokoldalúak. a repertoár az orosz populáris dalokat, az ország híres zeneszerzőinek dalait, a rituális kompozíciókat, a lírai körtáncokat és a merész táncokat, a zenei kompozíciókat, az énekes és koreográfiai kíséretet tartalmazza. A csoport művészei nemzeti örökségüket színes, hiteles népviseletük, élénk táncuk és gyönyörű zenéjük révén mutatják be.

Az érdeklődőket szeretettel várják augusztus 22-én 17 órától kezdődő műsorukra a főtéren.