Nyugatot idéző kávéház
Kultúra

Nyugatot idéző kávéház

Hazánk nagy költői a múlt század első felében rendszeresen jártak kávéházakba. Azokat az időket idézte fel történetek bemutatásával a sziládys önképző kör rendezvénye.

Újszerű kezdeményezésnek adott teret pénteken délelőtt az első három órában a KRK Szilády Áron Gimnáziumának a díszterme. Kávéházi történeteket mutatott be az iskola Nemora Heliconis önképző köre. Főként humán érdeklődésű, magyar-történelem tagozatos tanulók ültek a közönség soraiban.

- A Nyugat szerepelt a fókuszban, de az előtte és az utána következő időszakok is megelevenedtek. A forgatókönyv, a rendezés, a díszlet egyaránt a diákok munkája. A Kávéházi történeteket Lázár Erikával együttműködésben valósítottuk meg – tájékoztatott Szabó Ferenc, az önképző kör mentortanára.

Az ünneplőbe öltözött diákok a régmúlt kávéházak életét elevenítették meg. Alkotók és pincérek töltötték meg élettel a jeleneteket. Tóbiás Anna a forgatókönyv írásában és a rendezésben nyújtott segítséget.

- A legtöbb diák elég száraznak éli meg az irodalomtanulást Szerettük volna egy kicsit közelebb hozni a szívükhöz a költőket – mondta. - Több kort is megidéztünk. Először megjelent Petőfi Sándor a 19. századból, de alapvetően inkább a 20. század költőit mutattuk be – tette hozzá.

Még több cikk

Hol van az a nyár

Hol van az a nyár