Operakommandó az Operaház művészeivel
Kultúra

Operakommandó az Operaház művészeivel

A Magyar Állami Operaház művészei vendégszerepeltek a Városi Filmszínházban. Előadásukat a Filharmónia-sorozat keretében mutatták be február 6-án Aczél András rendezésében. Az Operakommandó többek között azzal a céllal érkezett a moziba, hogy a diákok körében népszerűsítse a komolyzenét. Színpadra lépett Aczél András rendező (narrátor), Fülep Máté és Sipos Mariann (ének), továbbá Zsoldos Bálint (zongora). A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

Az énekesek azzal a céllal érkeztek, hogy közel hozzák az opera műfaját a gyerekekhez. Volt, hogy a közönség soraiban jelentek meg, volt, hogy a diákok csatlakoztak a művészekhez a széksorok előtt. A világot jelentő deszkákon aztán kiderült, hogy az opera nem egy kellemetlen, zord zenei stílus. Épp ellenkezőleg. Az élet számos témáját feldolgozó izgalmas történetek összessége.

- Az Operakommandó az Operaház és a Filharmónia Magyarország közös projektje. Az Operaház ifjúsági koncepciójának egyik lépcsőfoka. O. Kovács Szilveszter főigazgató úr kitalált egy olyan rendszert, amelyben lépésről lépésre építjük fel a jövő közönségét – mondta Aczél András rendező. - Az Operakommandó két énekesből, egy zongoristából és egy beszélő emberből áll. Nekünk az a feladatunk, hogy rendhagyó énekórát tartsunk, amelyben népszerű operarészletek hangzanak el. Egyrészt operatörténeti, másrészt zenetörténeti érdekességeket mondok el a gyerekeknek. Szeretném, ha az ismereteik bővítésére szolgálna – tette hozzá.

Repertoáron szerepeltek jelenetek ismert operákból. A művészek Kodály Zoltán Háry Jánosából és Székelyfonójából is előadtak részleteket. Rossini Macskaduettje pedig többek között azt is bizonyította, hogy az operaszerzőknek is van humoruk.

- Az első perctől kezdve igyekszünk inkább a humor oldaláról és a gyerekek stílusának irányából megközelíteni a dolgot. Az egész Operakommandónak pontosan az lenne a lényege, hogy lehántsa azt a fajta rossz beidegződést, amit a gyerekek jelentős része otthonról hoz – fogalmazott Aczél András.