Összefogás a költészet napján
Kultúra

Összefogás a költészet napján

A József Attila Irodalmi Kör négy évvel ezelőtt szerveződött újjá Kiskunhalason. Vállalt küldetését teljesítve népszerűsíti a város határain belül és kívül a verseket, a prózát. Legutóbb április 11-én, József Attila születésnapján, mely a költészet napja is egyben, tette ezt helyi szervezetekkel együttműködve.

A Kozmosz éneke című rendezvénynek a Csipke Hotel konferenciaterme adott otthont, amely zsúfolásig megtelt. A programot a József Attila Irodalmi Kör  szervezte. Tagjain kívül képviseltette magát az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Szabad Tánc Műhely és a budapesti Maradok duó is elfogadta a meghívást.

„A magyar nyelv - ezt nem én találtam ki - a világ egyik legnehezebb, de legszebb nyelve. Sokszínű, finom árnyalatú, gyönyörű és a miénk. Vigyázzunk rá, ne engedjük elsorvadni, idegen szavak által elnyomni, lecsupaszítani, lerövidíteni. A jó vers ennek talán legfőbb eszköze. A jó vers üdítő forrásvíz, elringató, múltba hívó, távoli tájakra röpítő, lélekfinomító, örömre csábító, elgondolkodtató, lelkesítő, reményt adó, gyönyörködtető élmény. A jó költő olyan, mint a jó kertész: tudása legjavával, szíve minden szeretetével ápolja kertjét, hogy azután a szép szavakat mesteri csokorrá formálva nyújtsa át nekünk. Mi pedig elvonulva a világ zajától elmerüljünk abban virágillatú tavaszi délutánokon, nyári melegben a diófa árnyékába húzódva, takaró melegébe burkolózva őszi estéken vagy fenyőillatú ünnepi díszbe öltöztetett karácsonyokon. Mi, olvasók tesszük élővé a verset azáltal, hogy olvassuk, örömünket leljük benne. Hát még ha mondjuk!” – fogalmazott Sári Katalin, a József Attila Irodalmi Kör vezetője.

A Szabad Tánc Műhely négy éve működik. Önismereti csoportosulás ez, mely a felszabadító együttlétet képviseli. A műhelyt Bácsalmási Gabriella vezeti.

- József Attila egyik megzenésített versére készítettünk direkt erre az alkalomra koreográfiát. Heten vettünk részt ebben. Körülbelül egy hónapig tartottak az előkészületek.

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület az erdélyi irodalom népszerűsítését vállalta fel megalakulásakor. Múlt héten Kárpát-medencei prózafelolvasó versenyt szerveztek, április 11-én pedig a költészet napja alkalmából léptek fel tagjai.

- Nagyon sűrű a programunk. Megszoktuk az elmúlt időben, hogy tizenöt-huszonöt rendezvényünk van egy évben. Ezúttal Trianont mutattuk be a költészet segítségével – tudtuk meg dr. Döme Ottó elnöktől.

A Csipke Hotelben tartott rendezvényen fellépett a Maradok duó is Budapestről. Orsi és Balázs megzenésített verseket adott elő. A témával kapcsolatban további részletek lesznek a Halas TV Kultúrkép és Mozaik című műsorában, továbbá a Halasi Tükör hetilapban április 17-én.

Még több cikk

Könyvtári tábor

Könyvtári tábor