Paskó Csaba atya ételkínálata (galéria)
Kultúra

Paskó Csaba atya ételkínálata (galéria)

Illusztris és sokoldalú vendég érkezett február 13-án este a Közösségek Házába, a Forrás-Új Tükör Klubba a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében. Paskó Csaba lelkipásztor, kórusvezető, szakács sok érdekességet osztott meg a közönséggel. Bemutatta gasztronómiai könyvét, és fánkkóstolóra is lehetőség nyílt.

Paskó atya tizennyolcadik éve római katolikus pap a Szabadkai Egyházmegyében. Jelenleg Kelebián plébános. Azt mondta, a jó Isten nagyon szereti őt. Olyan, hiteles emberekkel hozta össze, akik meghatározóak az életében. Grazban is volt lelkipásztor, de hazavágyott.

- Nem véletlenül születtem oda, ahova születtem. Hivatástudatom van a Délvidék felé. Pedagógusként, karnagyként, zenészként, papként sokat tudok tenni a nyitott délvidéki magyarokért. Ebben hiszek – fogalmazott.

Már kisgyerekkorában is azt tervezte, hogy pap vagy szakács lesz. Felnőtt életében mindkét elképzelését megvalósította. A gasztronómiával tíz éve kezdett behatóan foglalkozni. Úgy gondolja, mandulával töltött csokigolyóval is lehet nagyobb célokat szolgálni. Isten nagyobb dicsőségére gyakorolja hivatását.

- Istenről sokféleképpen lehet beszélni, akár a gasztronómián keresztül is. A teremtett világ Isten ajándéka az embernek. Komoly felelősséggel tartozunk, de mindent azért adott, hogy szeressük. A lelki békét, a kiegyensúlyozottságot találjuk meg itt! – mondta.

A Kiskunhalason is bemutatott, Paskó atya konyhája című könyvében saját recepteket ad közre, a Bácska ízeit jeleníti meg. Sok ételt újragondolt. Ilyen például a gombóc savanyú, párolt káposztával, libatepertővel töltve. Kiskunhalasra sütőtökös fánkot hozott kóstolóként.

Az atya másfél évtizeddel ezelőtt lett karnagy, Pécsett végezte tanulmányait. Szeretné, ha a jövőben arra is lehetősége lenne, hogy kórusával együtt vendégszerepeljen Kiskunhalason.

A Közösségek Házában, könyvbemutatóval együtt tartott rendezvény az EFOP-3.7.3-16-2017-00087 „Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása Kiskunhalason” program keretében valósult meg. Támogatta Magyarország kormánya, a Széchenyi 2020 és az Európai Unió Európai Szociális Alap.

fotók: Anda Péter

Még több cikk

Farsangi vigasságok

Farsangi vigasságok

Dallista február 17.

Dallista február 17.

Lilla kedvencei

Lilla kedvencei

Hozzászólás (0)