Programok helyett érdekességek a weben
Kultúra

Programok helyett érdekességek a weben

A koronavírus-veszély miatt továbbra sem lehet rendezvényeket tartani és zárva vannak a kulturális színterek is így mindenki igyekszik a világhálón, a webes felületeken új kulturális tartalmakat kínálni. Ha böngészünk egy kicsit az oldalakon, akkor sok helyi vonatkozású érdekességre találhatunk.

Halasi csipkék az interneten. A halasi csipke közösségi oldalán minden héten 2 alkalommal bemutatnak 1-1 halasi csipkét. Azt is megtudhatjuk, hogy kik tervezték, készítették az adott alkotást és mennyi munkaórával.

Kalandozás a hírek és fotók között. A Martonosi Pál Városi Könyvtár helytörténeti adatbázisában a város közelebbi és távoli múltjából találhatunk cikkeket, teljes folyóiratokat digitalizált, kereshető formában. A régi helyi újságok így az 1880-as évekbeli Halasi Újság mellett a mellett Halasi Tükör is lapozgatható egészen az első évfolyam első számától. A gyerekeknek pedig könyvtári mesék címmel mesevideókat kínálnak. A kötetetek kölcsönzése továbbra is előzetes foglalással történik.

A Thorma János Múzeum közösségi oldala is időről időre érdekes információkat kínál, például bemutatják, hogy egy-egy tárgy hogyan néz ki a restaurálás után. Most legutóbb egy fából faragott, festett, fedeles sótartón mutatták be, amit hajdanán a mezőn használtak só tárolására. A dobozka a restaurálás során olyan védőréteget kapott, mely megvédi a káros környezeti hatásoktól, valamint ellenállóbbá teszi a sérülésekkel szemben. Emellett folytatódik a múzeum helyi értékeket bemutató sorozata, illetve a régi fotókon szereplő személyek beazonosítása.

Újdonság, hogy a halasi tájház is látogatható online. A Halasi Média és Kultúra Kft. lehetővé tette, hogy a műemlékként működő épületek virtuálisan bejárhatók és az ott található korabeli használati tárgyak is megtekinthetők, illetve ismertető leírásokat is találnak például az épület történetéről. A tartalom a Halasmédia internetes oldalán érhető el.

Fergeteges Terepszemlére készül a Hazatalálás Baráti Kör. A tervek szerint január 17-én mintegy 12 kilométeres túrával Halas környékét járják be. A sportközponttól induló túra érinti a Fejetéket, Felsőkistelek- és Felsőszállás pusztát és a Sóstónál fejeződik be. Mindenki a szabályok betartásával és a távolság megtartásával vehet részt a kiránduláson.

Ökumenikus imahét a Halas tv képernyőin keresztül. Január 17-én kezdődik és 8 napon át tart az ökumenikus imahét. A felekezetek előadásait az imahét ideje alatt minden nap 18 órától láthatják majd a Halas Televízióban.