Programszüret Kiskunhalason
Kultúra

Programszüret Kiskunhalason

Lesz miből válogatni az elkövetkező napokban is. Olvasóklub, Mobilitási hét, Zsidó Fesztivál, és Afrika-nap várja az érdeklődőket, de indul a Motolla kézműves műhely és a játékos bábos mesék is.

Vasárnap kezdődik és egy héten keresztül minden napra tartogat valamilyen eseményt Halason a Mobilitási hét, illetve hozzá kapcsolódóan a kulturális örökség napjai. A résztvevők többek között felkeresik Halas nevezetességeit, lesz például éjféli és Budapesti bringatúra, iskolásoknak vetélkedő,bringás reggeli de a főtéri autómentes nap is több eseményt kínál. Az első program 15-én, vasárnap este 9 órakor kezdődik. A Közösségek Házától indul az esti városi körbringa érdekességekkel. 16-ám 0 órakor pedig Pirtóra indul éjszakai túra, szintén a Közösségek Házától.

Indul a Lollipop olvasóklub rendezvénysorozata is. A rendezvények az olvasásra próbálják ösztönözni az érdeklődőket. Szeptember 15-én, vasárnap a Kanizsa téren 13 órakor kezdődik a program. A pikniken az olvasás mellett a zene és a spot is helyet kap. A klub számára könyveket is gyűjtenek. Azt kérik, hogy a leadandó kötetekbe mindenki írjon egy motivációs üzenetet.

A 15. Zsidó Fesztivál házigazdája lesz vasárnap a halasi zsinagóga. A szervezők többféle programmal is készülnek. 11 órakor fotókiállítás nyílik múlt és jelen címmel, majd klasszikus imák és modern dallamok szólalnak meg. Ebéd tájékán a Halas Jazz Band koncertje szerepel a programban. Délután keresztény-zsidó párbeszéd veszi kezdetét Édes Árpád református lelkésszel és Róna Tamás főrabbival. A zsidó fesztivált Klein Judit és a Haverim koncertje zárja. A fesztiválra valószínűleg idén is sok látogató érkezik.

Indul a Csuporka Fazekas Kör. Szülőket, diákokat, felnőtteket, pedagógusokat várnak kéthetente keddenként a Végh-kúria műhelyébe. A foglalkozásokat Rajnai Gabriella fazekas és Kovács Ibolya kézműves pedagógus vezeti. Az első foglalkozás szeptember 17-én délután fél 5-kor kezdődik. A résztvevők itt mindent megtanulhatnak az agyag formázásáról, a korongozásról, a mintázásról, a mázazásról, valamint a kerámiák égetésről.

A Magyar László-emlékév kapcsán Afrika-napot tartanak Halason szeptember 17-én. A Szilády gimnázium dísztermében Sebestyén Éva néprajzkutató tart előadást 11 óra 40 perctől. Este 6 órakor pedig már a városi könyvtárba várják az érdeklődőket, ahol megnyílik a Magyar László Vándorkiállítás. Majd Rajnáné Magyar Magdolna, illetve Sebestyén Éva tartanak előadást. A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg.

Megkezdődnek a játékos bábos mesék is a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. Bábos élményekkel, minden alkalommal egy-egy mese feldolgozásával, személyiségfejlesztő eszközökkel és módszerekkel várják a gyerekeket.  Az első foglalkozás szeptember 17-én, kedden délután fél 5-kor kezdődik.