Pünkösdi népszokások (galéria)
Kultúra

Pünkösdi népszokások (galéria)

A Forrás-Új Tükör Klub június 4-i rendezvénye ünneppel foglalkozott. Kovács Ibolya néprajzos pedagógus Pünkösdi népszokások címmel tartott vetítettképes előadást a közönségnek. Pünkösd a keresztény vallás harmadik fő ünnepe, a hit szerint húsvét utáni ötvenedik napon szállt le az apostolokra a Szentlélek, ez egyben az egyház születésének ünnepe.  Szó volt többek között pünkösdölésről, párválasztásról, udvarlásról, májusfa állításáról, virágozásról, bálokról, mulatságokról. A Közösségek Házában tartott programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

- Egész Európában elterjedt népszokás volt a pünkösdi vagy májuskirály-választás, a legények lovas ügyességi és gyorsasági próbája, sok helyen a részvétel volt a legénnyé avatás feltétele. A nyertes egy évig a közösség pénzén ihatott a kocsmában, minden ünnepségre, mulatságra meghívták, apró vétségekért nem büntették, társai őrizték állatait. Az Alföldön és Északkelet-Magyarországon a pünkösdölés népszokása volt ismert: lányok jártak házról házra, a királynőjük feje fölé kendőt tartottak baldachin módjára, és énekelve áldást kértek a ház lakóira. Egyes falvakban ugyanezt lakodalmas menetnek öltözve játszották el – fogalmazott Kovács Ibolya.  

- Melyek terjedtek el régiónkban?

- Régiónkban ismert volt a pünkösdikirály-választás és a pünkösdikirályné-járás is, de a 20. századra leginkább a szerelmi-udvarló szokások maradtak fent. A májusfa állítása sokszor kitolódott egész pünkösdig: minden vasárnap állítottak egyet a legények, feldíszítették, és ez kiváló alkalom volt a szabadtéri táncra, mulatozásra, udvarlásra.  

- Melyek a még élő hagyományok?

- Pünkösdi népszokásaink közül néhány maradt csak meg élő szokásként, például a zöld ágakkal való díszítés, a közösségi májusfa állítása. Nem könnyű különbséget tenni élő és felelevenített - eljátszott - népszokás között. A pünkösdi népszokások elsősorban turisztik ai jelentőséggel bírnak, például a pünkösdikirály-választás Ópusztaszeren, vagy közösségi tömegrendezvények látványelemeiként jelennek meg. (A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap június 12-i számában olvashatják.) Az előadás alkalmával közös éneklésre is sor került, sőt Pázsit István külön dallal is készült.

Fotó: Anda Péter

Még több cikk

A ritmus bűvöletében

A ritmus bűvöletében

Afrika-nap

Afrika-nap