Rájöttem, a festészet nálam nem múló hóbort...(galéria)
Kultúra

Rájöttem, a festészet nálam nem múló hóbort...(galéria)

Mi lett volna akkor, ha Sáli Levente nem lett volna éveken át szenvedélybeteg? Valószínűleg ez sohasem tudjuk meg, mindenesetre saját akaratának és nem utolsósorban egy Eszter nevű angyalnak köszönhetően otthagyta a poklot, új életet kezdett. Ahogy ő fogalmazott a Forrás-Új Tükör Klubban, rájött, hogy a festészet számára nem múló hóbort. Ráadásul még tehetséges is, nem kicsit, nagyon. A homokanimációt is pár perc alatt megtanulta, ma már művészi szinten űzi.

Járt nagyon mélyen. Szerintem ő tudja, hogy milyen az igazi pokol és azt is, hogy milyen a mennyország. Egy jópofa srác, aki ha jó passzban van, csodákra képes a festővásznon és a homokanimációban. De ez nem mindig volt így, többek között erről is beszélt a Forrás-Új Tükör Klub vendégeként Király Gábornak és Simon Zsoltnak. Kiderült, hogy Baráth József volt a rajztanára, tanult a szarvasi sportgimnáziumban, ahonnan aztán hazajött egy sérülés miatt. Ahogy ő fogalmazott, jött egy barátnő és egy rossz döntés az életében. A vendéglátóipar beszippantotta, szenvedélybeteg lett. Alkohol, majd a drog rabságában volt, néhány év ki is maradt az életéből. Huszonhét éves korában ismerte meg Esztert, ő volt az angyal az ő pokoli életében. Mindent elölről kezdett pár elképesztő év után.

- Húsz éves koromban született meg az első festmény. Műtermet is kaptam Varga Alajostól, de nem tudtam élni a lehetőséggel. 2005-ben elmentem rehabra, azután, józanul jöttem rá, hogy milyen szép a világ, hogy vannak színek és virágok. Ott volt és van Eszter, aki 12 éve a feleségem. Előtte is festettem, eladtam a képeimet abból éltem, de azok elég szürreálisak voltak. Későn érő típus vagyok. Rájöttem, a festészet számomra nem múló hóbort. Azt hiszem, a művészettel lettem teljes- mondta Levente. 

Sáli Levente a homokanimációval varázsolja néhány éve a művészetet kedvelőket és mindenkit, akinek van szépérzéke. Egy győri barátjától tanulta meg a technikát, ahogy ő fogalmazott körülbelül hat perc alatt. Hazajött, összeeszkábálta a saját kis asztalát és elkezdte. Egy Kiskunhalasról szóló animációja nagy siker volt. Azóta jönnek a felkérések, dolgozott színházban, koncerten, előadásokon. Elárulta, az adrenalin miatt élőben gyorsabban rajzol és nem is mindig azt, amit előzetesen eltervezett. Mindenesetre a közönséget egy közel negyedórás bemutató meggyőzte, Levinek isteni adottsága van ehhez és a művészethez. (További részletek a jövő szerdai Halasi Tükörben. 

Még több cikk

Dallista február 9.

Dallista február 9.

Illusztrációk

Illusztrációk