Rendhagyó kultúra napja a Szilády-gimnáziumban
Kultúra

Rendhagyó kultúra napja a Szilády-gimnáziumban

Nem a szokásos módját választották A magyar kultúra napjáról való megemlékezésnek sziládys diákok és pedagógusok. Egésznapos interaktív programok várták a fiatalokat a gimnáziumban.

- Úgy döntöttünk kollégáimmal, hogy egy egész rendezvénysorozatot szervezünk A magyar kultúra napja köré. A legnagyobb hangsúlyt idén is a szavalóversenyünk kapta, de e mellett az iskolába belépve, rögtön az aulában egy „Kölcsey ház” fogadja a fiatalokat, e mellett pedig egy, a Himnuszhoz köthető kiállítás is helyet kapott itt. A termek ajtaján a kulturális örökséghez kapcsolódó plakátokat lehet megszemlélni, a tantermekben pedig videókat vetítünk az adott témával kapcsolatban – árulta el Lázár Erika szervező pedagógus.

A nap folyamán sokan felkeresték az iskola könyvtárát, ahol nem mindennapi kiadványokkal lehetett ismerkedni.

- Könyvtárunk nem csak a mai napon, hanem egész héten érdekességekkel várja a diákokat. Egy bibliakiállítást nyitottunk, ahol a vizsolyi biblia reprintjével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Sokan jártak már itt, és ami még nagyobb öröm, hogy nagyon jó kérdéseket tettek fel a bibliával kapcsolatban. Elmondhatjuk, hogy nagyon érdeklődőek a sziládys diákok – mondta Keresztúri Attila könyvtáros.

Keresztúri Attila

Az egyik előadóteremben egy vajdasági vendég, Bicskei Zoltán filmrendező osztotta meg gondolatait a gimnazistákkal a különféle művészeti ágakkal kapcsolatban.

- Ha nem hangzik nagyképűen, akkor azt mondom, előadásomban az életről beszéltem a fiataloknak. A létezéssel kapcsolatban szerettem volna éberebbé tenni a hallgatóságot. Nagyon sok művészeti ágat érintettünk a táj szellemén keresztül. Ahonnan én jövök, szintén egy síkvidék. Magyarkanizsa mellett van egy pusztaság, ez az én fő ihletforrásom. Itt, Kiskunhalason is síkság van, így mi, alföldi népek jól megértjük egymást, egy a kultúránk – nyilatkozta a rendező.

Még több cikk

Illusztrációk

Illusztrációk

Gyilkos irodák

Gyilkos irodák