Shalom – élmények Izraelből (galéria)
Kultúra

Shalom – élmények Izraelből (galéria)

Honti Irén vetítettképes előadásával folytatódott a Forrás-Új Tükör Klub sorozata a Közösségek Házában. A legutóbbi klubest július 2-án volt. Az evangélikus lelkész Shalom címmel tartott izraeli élménybeszámolót. A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

- Régi vágyként élt bennem, hogy eljussak Izraelbe. Húsz éve tanítok Szentírás-ismeretet iskolákban, gyülekezetben. Nagyon is bennem volt, hogy lássam azokat a helyeket, amelyeken Jézus járt, amelyek a Szentírás történeteihez kapcsolódnak. Először jártam Izraelben, de bízom benne, hogy nem utoljára. Van néhány hely, ahová szerettem volna eljutni, de most nem volt rá lehetőségem. Az utazásra ez év tavaszán került sor egy 5 fős kis baráti társasággal – tudtuk meg Honti Iréntől.

- Mennyi időt töltött Izraelben? Mire volt ez idő alatt lehetőség?

- Március 8-16. között 8 napot töltöttem Izraelben és az volt a csodálatos, hogy ebbe belefért nagyon sok nevezetesség, látnivaló; természeti szépség, különlegesség; a találkozások öröme Messiás-hívő izraelitákkal; továbbá két sabbath is (nyugalom napja, amely péntek naplementétől szombat naplementéig tart.)

- Pénteken érkeztünk és következő hét szombaton jöttünk haza. Izraelt kétszer átutaztuk az ország déli csücskétől, a Vörös-tenger partjától az északi Haifaig, majd utunk végén vissza Eialatig. Három napot töltöttünk Jeruzsálemben, voltunk Betlehemben; majd 3 napot a Genezáreti-tó környékén, ahol Jézus a legtöbbet tartózkodott. Jártunk a Negev-sivatagban, láttuk azt a hatalmas kietlen területet, ahol hajdanán a tevekaravánok jártak; utaztunk a Cin pusztáján keresztül; utunk végén pedig egy kis időre Eilat is belefért, a hangulatos Vörös-tengeri üdülőváros.

Honti Irén úti élményeiről a Halasi Tükör július 10-i számában olvashatnak bővebben.

Fotók: Anda Péter