Sok mindent tévesen tanultunk meg
Kultúra

Sok mindent tévesen tanultunk meg

A Martonosi Pál Városi Könyvtár adott otthont a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület legutóbbi rendezvényének. Az est vendége Hahner Péter volt, aki ismert és talán kevésbé ismert történelmi tévhiteket cáfolt meg.

Hahner Péter egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszék vezetője több olyan könyvet írt az elmúlt években, melyek mind félreértelmezett vagy félremagyarázott történelmi tényekre világítanak rá. Mostani, kiskunhalasi előadásán beszélt többek között Napóleonról, Stuart Máriáról és a magyar Szent Koronáról is.

- Számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy a történelmi tévhitek újra és újra szárnyra kapnak. Hiába cáfolják meg őket a történészek egyértelműen, valamiért ott maradnak a köztudatban. Mondok egy egyszerű példát. Bizonyára Önök közül is sokan ismerik XIV. Lajos híres mondását, miszerint „Az állam én vagyok”. Egy apró hiba van ezzel a mondattal. Mégpedig az, hogy ezt a Napkirály soha nem mondta. Épp ellenkezőleg, halálos ágyán azt mondta a jelenlévőknek: „Én elmegyek, de az állam örökre itt marad”. Hiába tudjuk ezt, a tankönyvekben a mai napig az első idézet szerepel – mondta el kérdésünkre az egyetemi docens.

Az előadó elhozta magával eddig megjelent köteteit is. A Kennedy gyilkosságról néhány éve írt egy teljes könyvet. Halasi előadásán elárulta, a tévhittel szemben a gyilkosságot követő néhány napon belül kinyomozták az ügy szinte minden részletét, a köztudatban lévő valótlanságokat és fikciókat csak az összeesküvés elméletek szerelmesei és Hollywood tartja napirenden.

Az előadóval készült interjút a Kultúrkép magazin egy későbbi adásában láthatják az érdeklődők.

Szöveg-fotó: Szőri Attila

Hozzászólás (0)