Tanyasi élet táborozással
Kultúra

Tanyasi élet táborozással

Élethű jelenetekkel elevenedett meg Fekete István Tüskevár című regénye a közelmúltban. A helyi bábtanyán a népszerű könyv alapján tematizált programokon vehettek részt a gyerekek. Fejes Józsefné, a szervező Szivárvány Bábszínházi Alapítvány vezetője arról tájékoztatott, hogy változatos és egyedülálló lehetőségeik vannak a tartalmas időtöltésre.

Érkeztek gyerekek Kiskunhalasról, Dunaharasztiból, Mélykútról, Kisszállásról és Pirtóról. A Szivárvány Bábszínházi Alapítvány 25 éves, és táborokat a kezdetek óta szervez. Az utóbbi egy évtizedben a felsőszállási bábtanyán kerül erre sor. Idén Fekete István Tüskevár című ifjúsági regényét dolgozták fel igazi tanyasi környezetben, élethű jelenetekkel és történetekkel. A célokat Fejes Józsefné ismertette. 

- A tudásvágy és az élmény öröme iránti érdeklődés felkeltése és azoknak tettekben való teljesülése. Mindkettő hatalmas ösztönző erő, mely a gyermek életében először a környezetben megtapasztalt cselekvésben valósul meg, később pedig a maga belső világának a megismerésére sarkallja. Cél a mű tartalmi megismerése mellett a történetek átélése - horgászás, sütés, aratóbál, növény- és állatvédelem -, azaz a természet iránti szeretet erősítése és közben az írói kifejezések használata, értékelése és gondolati tartalommal való megtöltése. A beleélés és újraélés lehetősége bábos szemmel, mint a gyermeki személyiségfejlesztés folyamatában. Célunk és feladatunk továbbá: történelmi emlékeink bemutatása és megismertetése. Kunfehértóra és Szankra is tettünk kirándulást – tudtuk meg. 

Mindennapos program volt a regény kijelölt részleteinek felolvasása. Tüskevár tábor címmel hatalmas táblát készítettek, melyre kigyűjtötték a regényben olvasható halfajtákat, madarakat, szereplőket. Külön rendszerezték a szólásokat és hasonlatokat. 
További részletek a Halasi Tükör hetilap augusztus 12-i számában.