Telt házas Honfoglalás (galéria)
Kultúra

Telt házas Honfoglalás (galéria)

Ahogy arra számítani lehetett telt ház fogadta a Nemzeti Lovas Színház június 8-i Honfoglalás című előadását Kiskunhalason a Hirling József Lovasparkban. A két felvonásos rockopera több mint két órán át szórakoztatta a majd ezres közönséget, a magyar embernek oly kedves történelmi témával, amelyben domináltak a lovas jelenetek.

A Koltay Gábor rendezte Honfoglalás című történelmi mozifilm alapján készült rockopera a rendező testvére, Koltay Gergely és zenésztársa, Szűts István alkotása. Színpadra állítása Pintér Tibor érdeme, aki a Nemzeti Lovas Színház vezetője és egyben a Honfoglalás című darab egyik főszereplője.

Pintér Tibor (címképen balra) a Halasmédia kérdésére elmondta, hogy szívesen jöttek Kiskunhalasra az előadással, mert remek körülmények állnak rendelkezésre lovas színházi szempontból a lovasparkban.

Kiemelte a jó minőségű füvet, amely azért plusz feladat is a lovak felkészítése szempontjából, mert ide illő patkó szükséges a biztonságos talajfogáshoz. A színházvezető utalt arra is, hogy ifjú korában, kezdő lovasként díjugrató versenyeken startolt a halasi arénában. Pintér Tibor ezúttal Táltost formálta meg az előadásban.

A Honfoglalás másik ikonikus szereplője a Sámánasszony, akit Papadimitriu Athina (címképen jobbra), az idén Jászai Mari díjjal kitüntetett színművésznő alakított. Athina első dolga az volt, hogy amikor megérkezett a Hirling Lovasparkba kifeküdt a pálya közepén a zöld gyepre és úgy pihente ki az utazás fáradalmait. Véleménye szerint lenyűgözően szép a halasi pálya zöld gyepszőnyege, amelyen öröm játszani. A Sámánasszony szerepét - mint mondta - nem csak a darabban játssza, hanem a valóságban is meghatározó, a színházi tagok számára mértékadó szereplő a társulat mindennapjaiban.

A Honfoglalás című darab története végig vezette a nézőket a vezérek vívódásain egészen a vérszerződés megpecsételéséig. A színpadon jelen volt a félelem, a fájdalom és a szerelem is. A sok-sok harc és fájdalom illetve a fáradságos, küzdelmekkel teli vándorlás után a magyarok végül hazaérkeztek a Kárpát-medencébe, amelynek kitűnő helyszínt adott lovaspark arénája.

Az előadás rendkívül látványos, magával ragadó volt, amit a közönség lelkes tapsával honorált. Bőven akadt a darabban mit ünnepelni, mert a produkció tele volt monumentális lovas jelenetekkel és látványos, akrobatikus, helyenként életveszélyesnek tűnő lovas produkciókkal. Mindkét lelátó szinte teljesen megtelt és a galérián is több sorban ültek a nézők.

A szervezők, a közönség ellátásáról is gondoskodtak. A lovasparkban a Sóstó Csárda kínálta étellel-itallal a vendégeket, de kürtős kalács és fagyi árusok segítettek a látogatókról való gondoskodásban. A szervező, Lovas és Szabadidőközpont Kft. vezetői ígérték, lesz folytatása a lovas színházi előadásoknak Halason. A Halas Televízió számára egyes jelentek felvételét engedélyezték, így a jövő heti Kultúrkép magazinban és a Napi Mozaik rovatban is láthatnak majd Honfoglalás jeleneteket a nézők.