Télűző kiszebáb égetés a Bóbita-óvodában (galéria)
Kultúra

Télűző kiszebáb égetés a Bóbita-óvodában (galéria)

Ha a Bóbita Óvodán és Bölcsődén múlik, akkor csütörtöktől szép, derűs időben lesz részünk és a hideg levegő is eltűnik innen. Az idei farsangi időszak nem a megszokott módon zajlott az intézményben a járványügyi intézkedések miatt, de a legnagyobb sikernek örvendő kiszebáb égetés nem maradt el. A télűző szertartást hamvazószerdán tartották az óvoda udvarán.

A Bóbita Óvoda és Bölcsőde mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományőrzésre. Kiemelt figyelmet kapott mindig is a farsangi időszak, idén azonban a járvány miatt nem lehetett a korábbi időszakban megszokott rendezvényekkel ünnepelni. Elmaradt a moziban megszokott játékos bemutató, viszont a csoportonkénti műsorszámokat rögzítették és azokat a szülők is megtekinthették a világháló segítségével. A farsangi időszak utolsó eseménye a kiszebáb égetés, amely viszont rendben lezajlott az intézmény udvarán.

A télűző rituálára nagyon készültek az ovisok az óvónők segítségével. Álarcokat készítettek, rigmusokat tanultak, amelyeket aztán elő is adtak. A hangoskodásban fontos szerepe volt a kolompoknak és a kereplőknek is. Amikor pedig fellobbant a láng a kiszebábon, óriási üdvrivalgás volt az udvarban. További részletek a 19 órakor kezdődő híradóban és a csütörtöki Kultúrképben.