Természetszerető vidéki ember
Kultúra

Természetszerető vidéki ember

Szaszki János, a KRK Központi Általános Iskola rajztanára a Nógrád megyei Vanyarcról költözött az Alföldre. Előbb a tanulmányai, majd a munkahelye miatt. Kiskunhalason tanít, majd újonnan választott otthonába, Kunfehértóra megy haza. Szereti a természet közelségét, a művészeteket. Erről is nyilatkozott a Halasmédiának.

- Kiskunhalasra jöttél tanítani. Hogyan került fókuszba?

- Rácz-Fodor Ibolya révén kerültem a KRK Központi Általános Iskolába. Emelt óraszámú rajzoktatáshoz kerestek tanítót, tanárt. Friss diplomás tanárként jelentkeztem. Volt próbatanítás, elbeszélgetés. Úgy döntöttem, megpróbálom ezt az iskolát.

- Hogyan fogadták otthon a döntésedet?

- Már előbb elfogadták, akkor, amikor Szegedre kerültem. Anyukám él Vanyarcon, de ő sem odavalósi. A Börzsönyből költözött oda, kemencei lányként. Azzal viccelődik, hogy gyüttment, én is az vagyok. A bátyám még Nógrád megyében lakik, a húgom pedig nemrég költözött Hatvanba.

- Megszeretted Kiskunhalast?

- Inkább vidékinek tartom magam, ezért is költöztem Kunfehértóra. Számomra fontos a természet közelsége. Kiskunhalas ugyan több szálon kötődik a mezőgazdasághoz, ezért a páromnak szoktam mondani, hogy „jó nagy falu”. Az egyetem után el nem tudtam képzelni, hogy városi iskolába jöjjek. Zártak az iskolák. Testnevelésórán a betonkockákból nem lehet kifutni a mezőre, mint egy falusi iskolánál. Kunfehértón inkább vidékinek érezhetem magam, ott is a falun kívül, az üdülőterületen lakunk.

- Visszatérve a művészetekhez, milyen a rajzoktatás most?

 A Központi iskolában immár harmadik éve egy jól felszerelt művészeti teremben vagyunk a gyerekekkel. A B épület helyiségén Rácz-Fodor Ibolyával és Szőkéné Volovár Valériával osztozunk az órarend szerint. Az agyagozáshoz szereztünk kemencét. Van egy grafikai nyomdagépünk, ami sokszorosításra, metszetek készítésére alkalmas. Festéket is sokfélét használunk. Van akril, tempera, selyem-, üveg- és vízfesték. A ceruzákon kívül szénnel, krétákkal is dolgozunk.

- Duplaórákat tartotok?

- Ahol csak lehetett, így oldottuk meg, igen. Fontos, hogy a motiválás után legyen idő a kreatív munkára, nekiülni alkotni.

- Te is művésztanár vagy? Szoktál alkotni?

- Szoktam. Kazi Rolit is ismerem a Szegedi Tudományegyetemről és művésztelepről, akivel szintén készült interjú a közelmúltban. Kiállításom nem volt és az sem jellemző, hogy a közösségi oldalakon megosztanám az alkotásaimat. Visszafogottan dolgozom. Kedvenceim az akril- és olajképek, frottázsok. A Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesületének tavalyi pályázatára is utóbbi technikával készítettem faerezetet megjelenítő alkotást.

- Vannak kiállítási terveid?

- Gondolkodtam már rajta. Szerintem az online tér felé lehetne nyitni.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap február 24-i számában olvashatják.