Térségi népzenei találkozó volt Halason
Kultúra

Térségi népzenei találkozó volt Halason

Szólt a zene és szállt a dal- népzenei találkozó házigazdája volt a Kiskunhalasi Népdalkör. Az ünnepi műsorra az egész térségből érkeztek citerazenekarok és népdalkörök. Összesen 10 csoportot hívtak a találkozóra, így aztán fergeteges hangulat kerekedett.

Akasztóról, Ágasegyházáról, Balotaszállásról, Kecelről, Kelebiáról, Kisszállásról, Szankról, Tázlárról és Zsanáról is hívott népdalköröket valamint citerazenekarokat a házigazda Kiskunhalasi Népdalkör. Egy kis jubileumot tartottak most, hiszen a sorrendben ez volt a tízedik ilyen találkozó.

Azokat a csoportokat hívjuk ahol mi is fel szoktunk lépni. Kedveljük az ilyen összejöveteleket, jól érezzük magunkat és közben tanulunk is egymástól – mondta a házigazdák nevében Sózó József a Halasi Népdalkör Egyesület elnöke.

A népdalkörök és citerazenekarok fontosnak tartják a hagyományok őrzését, sajnálják, hogy a fiatalokat nehéz bevonni ebbe a zenei világba, annak viszont örülnek, hogy a térségben ilyen sok népdalkör és citerazenekar működik.

A színpadi fellépések sorát a Kiskunhalasi Népdalkör kezdte. A 2002-ben alakult népdalkör célja a gazdag magyar népdalkincs felelevenítése, azok közvetítése az utókor számára. Számos városi, magyarországi és külhoni rendezvényre viszik el a város hírét. Főként Alföldi és halasi népdalok előadásával ápolják őseink népi kultúráját. A népzenei találkozóról bővebb összefoglalót láthatnak a Halas Televízió egy későbbi Kultúrkép című műsorában.