TérZene operával
Kultúra

TérZene operával

Újabb állomásához érkezett a Filharmónia szervezésében a TérZene sorozat. Operát hallhatott a közönség Kiskunhalas főterén október 16-án kora délután. A Zenepavilonban Balásy Szabolcs és Bognár Szabolcs lépett fel.

A duó műsora az operairodalom részleteit vicces, kedves, de néhol komoly módon mutatta be. Bognár Szabolcs énekelt, Balásy Szabolcs zongorán kísérte. A két művész-tanár közös zenei múlttal bír. Együtt lépnek fel a Vivat Bacchus együttesben, és az OperaShow is közös koncerteken jut el a közönséghez.

Bognár Szabolcs: - Azt gondolom, az opera a legkomolyabb a klasszikus értelemben vett műfajok közül. A fiatalok körében nem annyira elterjedt vagy ismert. Azt terveztük, hogy picit megreformálva állítjuk össze műsorunkat. Célunk, hogy közelebb hozzuk a fiatalokhoz is ezt a nem könnyű, de annál szebb műfajt. Ismert, híres, tréfás művekből egy-egy kis részt ragadtunk ki.

Balásy Szabolcs: - Sokkal szélesebb réteg zenéjévé, érdeklődési körévé lehet tenni az operát. Ez viszont csak valamifajta nyitott, játékos, megismerős módon működik. Az, hogy ma mitől figyelemfelkeltő egy zene, megváltozott. Nagyon nehéz egy operaáriába belenyúlni tempóban. Leszedni, átalakítani, másképp csinálni ahhoz, hogy versenyezni tudjunk a megváltozott ingerküszöbbel. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a zenei ízléssel rendelkező embernek ugyanarra van szüksége az alapoktól. Úgy látom, ezt a koruk hozza majd meg, ha egyáltalán addig is találkoznak ilyen típusú zenei ingerenciákkal.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap október 28-i számában olvashatják.