Thorma és Diószegi
Kultúra

Thorma és Diószegi

Dupla könyvbemutatót tartottak csütörtökön este a Berki Galériában. Az egyik kötet Sümegi György Kiskunhalastól Nagybányáig 2. – Dokumentumok Thorma János munkásságához és a nagybányai művésztelephez című műve. A másik szerzője Szűcs Károly kiskunhalasi művészettörténész, ő Diószegi Balázs világa címmel írt tanulmányt. A könyvek a Thorma János Múzeum gondozásában jelentek meg.

 

A Kiskunhalastól Nagybányáig album első része 2012-ben jelent meg. A folytatás idén jelent meg, borítóján Thorma János portréja, egy román nyelvű művésztelepi pecsét és egy festmény. – Ezek a könyvek testvérek – mutatott rá Szakál Aurél. – Az első kötet általa és hozzá írt leveleket, továbbá visszaemlékezéseket tartalmaz. Sümegi György budapesti művészettörténész, kutató még talált dokumentumokat, melyekkel kiegészítette az előzőeket. Benne van Thorma János cikke az aradi vértanúkról, levelek, értékelés. Thorma Jánosnéról is lehet olvasni, aki őrizte férje hagyatékát. Megszervezte 1939-ben emlékkiállítását Budapesten. Az album nagyobbrészt Thorma János rajzait tartalmazza, a művész 1893-as aradi vázlatfüzetéből is közöl részleteket. Újdonság azok publikálása – tette hozzá a szerkesztő.


Szakál Aurél, a Thorma János Múzeum igazgatója ilyen módon is fontosnak tartja a művész életműve értelmezésének segítését. A könyv 140 rajzot, fényképeket és névmutatót is tartalmaz.  Szűcs Károly Diószegi kötete a Halasi albumok sorozatban jelent meg. Első szövegváltozata 2000 körül készült, bővítve most jelent meg.


- Három fejezetből áll. Az első Diószegi Balázs útját mutatja be gyerekkorától élete végéig – fényképekkel, grafikáival, műelemzésekkel. Ebben a fejezetben 120 fekete-fehér kép is helyet kapott. A második fejezetben festményreprodukciók követik egymást időrendben, színesben. A harmadik rész a műjegyzék források feltüntetésével 320 tételben. Diószegi Balázs nagy művész volt. A most megjelent könyv méltó módon foglalja össze munkásságát – mondta Szakál Aurél.


Diószegi Balázs művészete az 1970-es évek elejétől az 1980-as évek közepéig volt csúcsponton. Mintegy másfél évtizeden át nemcsak esztétikai, hanem művei korszerűsége szempontjából is kiemelkedő festészetet teremtett. Művészete a 20. század második fele magyar képzőművészetének maradandó életműve – olvasható az album fülszövegében.
A kötetek szerzőinek nyilatkozatait a Halasi Tükör szeptember 21-i lapszámában olvashatják.
Kép-szöveg: Pál László