Ünnepi játék a kenyérről és a borról
Kultúra

Ünnepi játék a kenyérről és a borról

Kiskunhalasi kötődésű előadók tartanak premiert a Végh-kúriában állami ünnepünkön. Ábrahám Nóra, Bakó Katalin és Krámli Kinga népi játékot mutat be. A rendezvény Mese a kenyérről és a borról címmel augusztus 20-án 10.20-kor kezdődik a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében.

- Három fős előadással érkeztek Kiskunhalasra. Milyen közös múltatok van?

Krámli Kinga: – A mostani formáció a múlt ősszel alakult, amikor négyen elkezdtünk készülni a Halas Táncegyüttes jubileumára. A műsorra Kati sajnos, nem tudott jönni egy betegség miatt, most pedig Melindának vannak más táncos-énekes-mesés elfoglaltságai, de lélekben velünk van. A csapatunk tagjai: Ábrahám Nóra, Bakó Katalin, Balogh Melinda, Krámli Kinga.

 - Mese a kenyérről és a borról címmel augusztus 20-án 10.20-tól a Végh-kúriában lesz ünnepi előadásotok bemutatója. Mi alapján állítottátok össze a darabot? Milyen üzenetet közvetít a közönségnek?

Ábrahám Nóra: – Amikor mondták, hogy augusztus 20-ra, az új kenyér ünnepére kell készülnünk, nekem az egyetemi tanulmányaim során lehetőségem volt hallgatnom előadásokat az eucharisztikus jelképekről, így került a kenyér mellé a bor, meg az a sok minden, ami mindegyőnkből külön-külön a legjobb.

Bakó Katalin: – A műsor két részből áll, és két színpadkép is tartozik hozzá. Az első rész alapja egy általam nagyon kedvelt mese, melyet Luzsi Margó híres „Mesélj nekem...” sorozatának egyik kötetében találtam. Az ördög rászedéséről, családról, szeretetről, a gyermek értékéről, és nem utolsósorban a kenyérről szól. A mese címét nem árulom el, el kell jönni meghallgatni, és aki eljön, mesét, éneket, a közös játék örömét és szeretetet kap tőlünk. Várjuk tehát a kicsiket és a nagyokat.

A második rész a borról és az életörömről szól, és inkább előadás-jellege lesz. Kedvenc halasi és Halas környéki dalainkat válogattuk össze. Lesz, amit már hallott a közönség, és persze lesz olyan, amit csak erre az alkalomra válogattunk. A dalokat a halasi és a halasi tanyavilághoz kapcsolódó szöveges visszaemlékezések kötik össze, remélhetőleg mindenki örömére.

Nagy örömünkre ebben a részben zenész barátaink is a segítségünkre lesznek: Vladár Károly, valamint Bittó Nándor és zenekarának muzsikájával ünnepelhetünk. Nagy örömmel készülünk, és mindenkit nagy szeretettel várunk!

A bővebb interjút a Halasi Tükör augusztus 14-i lapszámában olvashatják.

Archív fotó: Anda Péter