Zenés, táncos közösségfejlesztés Tompán (galéria)
Kultúra

Zenés, táncos közösségfejlesztés Tompán (galéria)

Zeneszó zengte be a tompai piacteret kora reggeltől. Öt település civil szervezetei jöttek szomszédolni Tompára, magukkal hozták a legszebb népviseleteiket, hangszereiket, a cél az volt, hogy megmutassák egymásnak a helyi értékeket. A vidám rendezvény egy három éves projekt része. Tompa Önkormányzata 44 millió forintos pályázati összeget nyert a Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés című pályázaton.

- Szomszédoljunk, ismerjük meg egymás programjait, a kultúrát, a zenét, őrizzük a népi hagyományokat és mutassuk meg a civil szervezeteink értékeit, ez a célja a programsorozatnak- mondta megkeresésünkre Korbely Kornélia közösségszervező, a program egyik szervezője. Tompa, mint projektgazda vesz részt a pályázatban, Kelebia, Kisszállás, Kunfehértó, Zsana és Balotaszállás vállalta még, hogy közelebb hozza egymáshoz a civil szervezeteket.

Ennek egy jó példája a mai szomszédolás, itt a piactéren egész napos program során van lehetőség a beszélgetésre, tapasztalatcserére, kikapcsolódásra. Véh László Tompa polgármestere úgy gondolja, az elmúlt másfél év visszajelzései beigazolják ennek a programnak a fontosságát. A civil szervezetek, egyesületek jobban megismerhették egymás tevékenységét, közösen tudnak gondolkodni a helyi, térségi lehetőségekről. A program célja a települések között már meglévő kapcsolatok erősítése a további, a település lakosai közötti kulturális és gazdasági együttműködések létrejövetelének érdekében.

A három esztendő során a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap támogatásának köszönhetően a Széchenyi 2020 program keretében több mint 44 millió forint fordítódhat a helyi identitás és kohézió erősítésére.