Zsinórban harmadszor nyert Daróczi Csaba
Kultúra

Zsinórban harmadszor nyert Daróczi Csaba

A Varázslatos Magyarország természetfotós pályázat csütörtöki eredményhirdetésén Daróczi Csaba két első díjat és egy második helyezést nyert. A soltvadkerti fotográfus zsinórban harmadszor nyerte el a zsűri fődíját. Csaba ezúttal nem csak fotókkal, hanem videóval is pályázott, amely kategóriában szintén a fődíj nyertese lett. A pályázaton a Kiskunszt Fotóklub másik tagja, Dr. Nagy Edit  a portfólió kategóriában első lett.

A Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft.  alapvető célja, hogy népszerűsítse országunk nemzeti parkjainak csodálatos adottságait, természeti szépségeit, valamint természetfotósok számára folyamatos pályázati lehetőséget biztosítson. A pályázatot kilencedik alkalommal írták ki, amelyen Daróczi Csaba többnyire nagy sikerrel vett részt, ahogy a 2018-as esztendőben is. A díjátadó ünnepséget Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezték.

Daróczi Csaba a díjakkal

A kiskunhalasi székhelyű, Kiskunszt Fotóklub vezetője közösségi oldalán az alábbiakat nyilatkozta eredménye okán. Tegnap este madarat lehetett fogatni velem! Kettőt is. Az egyik a Varázslatos Magyarország fotó kategóriájának fődíja, amit hatodik  alkalommal sikerült elnyerni a kilenc év alatt (zsinórban 2016 és 2017 után harmadjára) a másik pedig a videó kategória fődíja. Tanácsolták néhányan, hogy most a csúcson kellene abbahagynom.  Az egész kiállítás nagyon színvonalas,gratulálok minden falra került alkotónak, és nem utolsó sorban Gál Péternek, és a VM csapatának a lenyűgöző szervezésért.

Daróczi Csaba a siker kapcsán hozzátette. Az egyik fődíjat a mozgásban a természet kategóriában nyertem. Ez egy rendkívüli kitartást, folyamatosságot követelő pályázat. Egész éven át minden hónapban hat képet kell feltölteni, versenyképes fotót. Itt nem lehet lemaradni, szoros határidők vannak és ha nem küld képet valaki, akkor kiesik. Ez egy jó játék nekem, ami nagy koncentrálást igényel.  Több témám is volt, mint az üregi nyulakról (kép fent) készült sorozatom vagy a hangyaleső makró fotóim vagy a pillangó képeim (kép lent), amelyek összességében elnyerték a zsűri tetszését és zsinórban harmadszor nyertem el az első helyet.  Szeretnék ezúton Dr. Nagy Edit fotóstársamnak is gratulálni, aki szintén a Kiskunszt Fotóklub tagja és előttem végzett a portfólió kategóriában.

Daróczi Csaba az idén természet videóval is jelentkezett és nevezett a pályázaton. Ebben az anyagban a kiskunság jellegzetes növény és állatvilága szerepelt sajátos nézőpontokból, például drónnnal készült felvételeken. A videóanyag részletei minden esetben a fényképezőgép videoprogramjával készültek. A természetfotós nem csupán az első díjaknak örült. Nagy sikernek tartja - szintén ebben a pályázatban elért - a legsokrétűbb pályázó kategóriában begyűjtött második helyezését is. A pályázat 138 darab képét a Magyar Természettudományi Múzeumban kiállítás formájában április 16-ig tekintheti meg a nagyközönség.

Képek forrása: Daróczi Csaba