A füstös ízek szerelmeseinek
Receptek

A füstös ízek szerelmeseinek

Van, aki levesnek, van, aki tartalmas egytálételnek nevezi. Egy biztos, ha ebből valaki megeszik egy kiadós adagot, feltöltődik energiával jó pár órára.

Bableves füstölt sonkával

Hozzávalók: 50 dkg bab, 50 dkg füstölt sonka, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, 1 db kisebb zellergumó, 3 db krumpli, 1 db tojásból csipetke, só, bors, babérlevél zsír, liszt és pirospaprika a rántáshoz

Elkészítés: A babot egy éjszakára hidegvízbe áztattam. Másnap a sonkát egyben megfőztem félpuhára. Hagytam a főzővízben kihűlni, majd felkockáztam. Fazékba raktam a leszűrt babot és a felkockázott sonkát, felöntöttem vízzel (a sonka főzőlevét is használhatjuk), amikor pedig felfőtt, beleraktam a feldarabolt  zöldségeket és a fűszereket. A csipetkéhez  egy tojást sóztam és annyi lisztet adtam hozzá, amennyit felvett. Elcsipegettem, majd a levesbe szórtam. Amikor feljöttek a leves felszínére már meg is főttek.  Elkészítettem a rántást: kevés zsiradékon megpirítottam a lisztet, hozzáadtam az összezúzott fokhagymát és a  pirospaprikát. Felöntöttem hidegvízzel, csomómentesre kevertem és a leveshez adtam. Megszórtam a felaprított petrezselyemmel, és pár percig forraltam. Amint elkészült, azon melegében tálaltam.

Kellemes időtöltést kívánok a konyhában minden kedves olvasómnak!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Minden sárga benne

Minden sárga benne

Főzzünk főzeléket!

Főzzünk főzeléket!

Babot a bográcsba!

Babot a bográcsba!