Egy elfeledett édesség
Receptek

Egy elfeledett édesség

Egyre ritkábban kerül a vasárnapi ebédeknél tradicionális, magyar édesség az asztalokra. Bevallom, a vargabéles nálunk sem volt állandó része a menüsornak, ám néhány hónapja, az első adag elkészítése után rá kellett jönnöm, ezen túl gyakran kell majd megsütnöm ezt a finom, és egyáltalán nem bonyolult édességet. 

Vargabéles

Hozzávalók:1 csomag réteslap, 30 dkg finommetélt, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 4 db tojás, 10 dkg sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 5 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Elkészítés: Az áttört túrót  elkeverem  a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával. Hozzáadom a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét felverem  habbá, és óvatosan ezt is  a masszához keverem. Egy  tepsit kikenek olvasztott margarinnal, kibélelem az egyik réteg réteslappal. Ráterítem a tölteléket, és lefedem  a réteslap maradékával.  A tetejét még megkenem margarinnal és kb. 160 fokon  pirosra sütöm. Nagy kockákra vágva,  porcukorral megszórva tálalhatjuk.

Jó dolog hagyományos, mára talán kissé elfeledett ételekkel meglepni családtagjainkat. Elképzelhető, hogy vannak fiatal háziasszonyok, akik nem ismerik a vargabélest, ám higgyék el, egyszer kell csak elkészíteniük, s utána „visszatérő vendég” lesz az Önök asztalán is. Egy hét múlva, december lévén elindítjuk ünnepi menüsorunkat. Addig is kellemes időtöltést kívánok a konyhában minden kedves Olvasómnak!

Rita asszony
fotó: Szőri Attila