Ínyenc falatok Katától
Receptek

Ínyenc falatok Katától

Tisztában vagyok azzal, hogy a sushi egy nagyon megosztó étel. Van, aki imádja, míg mások a szájukba sem vennék. A fotónkon látható, gyönyörűen megformált sushi tekercseket a kiskunhalasi Venczel Katalin készítette, aki saját bevallása szerint imádja odahaza elkészíteni az ilyen jellegű finomságokat.

Makizushi (maki sushi)

Hozzávalók: 1/2 kígyóuborka, 1/4 piros kaliforniai paprika, 2 tojásból készült omlett, 25 dkg sushi rizs (rövidszemű), 4 db nori lap (préselt algalap), 1 kávéskanál rizsecet (helyettesíthető almaecettel), kevés só
A tálaláshozláshoz: wasabi (csípős, japán zöldtorma), pácolt gyömbér, szójaszósz

Elkészítés: A rizst megfőzzük, majd lecsorgatjuk. Mikor kicsit hűlt, összekeverjük kevés sóval és rizsecettel. A sushirizsnek enyhén ragacsosnak kell maradnia. Míg a rizs fő, felcsíkozzuk az uborkát, a paprikát és a közben megsütjük az omlettet is. A bambuszgyékényre tesszük a nori lapot a fényes oldalával lefelé, majd vizes kézzel, egyenletesen elosztjuk rajta a rizst vékonyan úgy, hogy a felső részén, az algalapból 2 cm kimaradjon. A rizs alsó 1/3 részére tesszük a töltelékként szolgáló felcsíkozott zöldségeket és/vagy omlettet, majd a bambuszgyékény segítségével az algalapot felhajtjuk, de a kimaradt részt előtte vizes kézzel átsimítjuk. Amikor felhajtottuk, összeragad, és megakadályozza, hogy szétessen a sushitekercsünk. Kicsit pihentetjük, majd nagyon éles késsel feldaraboljuk 2 cm széles darabokra. Tálaláskor szójaszószt, wasabit és pácolt gyömbért teszünk mellé.

Szöveg: Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Olyan, mint az eredeti

Olyan, mint az eredeti

Főzzünk főzeléket!

Főzzünk főzeléket!

Minden sárga benne

Minden sárga benne