Laktóz- és gluténmentes hajtogatott pogácsa
Receptek

Laktóz- és gluténmentes hajtogatott pogácsa

Barcsik Dorka ezen a héten egy finom pogácsát ajánl olvasóinknak. Mint mondja, még finomabbá varázsolhatjuk, ha az elkészítése során medvehagymával vagy snidlinggel töltjük meg a pogikat. A hajtogatott pogácsa időigényes, 2-3 óra az elkészítési ideje. A próba pogácsákat fél adaggal ajánlatos készíteni.

Hozzávalók (nagy adag): 500 g Schär "B" liszt, 1 ek só, 1 csipet cukor, 7 g porélesztő, 250 g laktózmentes margarin, 1 nagy tojás, 190 g laktózmentes tejföl, 75 ml laktózmentes langyos tej
A töltelékhez: 75 g medvehagyma / snidling, 110 g laktózmentes margarin, 1 tojás

Elkészítés: Langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd beleöntjük az élesztős tejes, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a robotgép dagasztófejével összedolgozzuk. Letakarjuk, és 40 percig kelesztjük. Ha megkelt, kevés liszttel átgyúrjuk és lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk és a tészta felületét megkenjük az apróra vágott medvehagyma/snidling és az olvasztott margarin 2/3 részével, majd jobbról és balról is behajtjuk. Az így kapott téglalap tetejét megkenjük a maradék margarinos medvehagymával/snidlinggel, majd alulról, felülről behajtjuk. Letakarjuk és fél órán át pihentetjük. Utána kinyújtjuk a tésztát és kenés nélkül megismételjük a hajtogatást. Ezt követően letakarva még 15 percig pihentetjük. Kinyújtjuk a tésztát kb. 1,5 cm vastagra és kiszaggatjuk. A pogikat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejüket megkenjük tojással és 175°C-os sütőben, alul-felül sütésen 25-30 percig sütjük.