Európa-kupára készülő lovastusázók
Sport

Európa-kupára készülő lovastusázók

Neves szakemberek tartanak egy hetes edzőtábort az augusztus első hétvégéjén Németországban megrendezendő lovastusa Európa Kupán (EK) induló magyar válogatott lovasoknak a Hirling József Lovasparkban. A formába hozó összetartás végén tesztelik is a sportolókat és lovaikat a szövetségi vezetők, mert startolnak a holnap Halason  kezdődő háromnapos országos minősítő díjugrató versenyen.

Hétfőtől-péntekig edzőtáboroznak városunkban a lovastusa szakág válogatottjai. Feladatuk az augusztus 1 és 3 között, Westerstede-ban megrendezésre kerülő military EK-n történő részvételre felkészülés. Sós Attila (címképen), a Lovastusa Szakág szövetségi kapitánya irányítja a csapat munkáját, aki komoly edzés-porgrammal és kiváló szakemberek segítségével végzi el a szükséges feladatokat.

Sós Attila és Dallos Gyula között az EK-ra készülő lovastusa válogatott (fotó Tuska Pál)

Sós Attila szövetségi kapitány azt mondja kiváló feltételek állnak rendelkezésre Halason a lovastusához. Nem véletlen, hogy a halasi lovassport fénykorában sokan kerültek a Határőr Dózsa SE-ből a válogatottba, nemzetközi versenyekre és az olimpiákra. A díjlovagláshoz, a díjugratáshoz és a tereplovagláshoz is minden rendelkezésre áll - állítja a kapitány.

Varga István Iduna nyergében a pirtói terepedzés során (fotó Tuska Pál)

Kiváló szakemberek segítik a felkészülésünket. Elsőként Dallos Gyulát említem, aki kedden tartott foglalkozásokat. A Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Magyarország örökös bajnoka, tizenegyszeres VK győztes díjlovas edző mindent tud a szakágáról és azt mesterien adja át. Rendkívül hasznos volt a lovak és a lovasok szempontjából is munkája. Különös tekintettel, hogy Westerstede-ban csapatként is be kell mutatkozni a díjlovagló négyszögben.

Fontos az elméleti felkészülés, amit a Nyereg Klub közösségi terében végeztek

Tuska Pált sem kell bemutatnom, aki a szakág elnökségi tagja, többször volt olimpián, az egyik legtapasztaltabb lovastusa szakemebr. Ő a pirtói homokbuckák területén készítette fel lovasainkat a tereplovaglás erőpróbájára. A díjugratás felkészüléséhez pedig remek az itteni filces pálya. Összességében jól sikerült a felkészülés, amit pénteken a füves pályán ki is próbálunk versenykörülmények között az országos minősítő díjugrató versenyen - közölte Sós Attila szövetségi kapitány.

Munkában a díjlovagló négyszögben

A németországi Európa-kupán  induló csapat: Horváth Barbara (Küküllő), Juhász Orsolya (Romantic Boy), Soha Glória (Connecticut), Varga István (Iduna) és Sári Ádám (Déva Démosz). Az ország legjobb díjugratói között mérik össze tudásukat a pénteken Kiskunhalason kezdődő országos minősítő díjugrató versenyen.  Érdemes kilátogatni a hétvégi versenyekre. Naponta reggel 8 órától várja a látogatókat a lovaspark, a belépés ingyenes. Összesen 30 versenyszámot rendeznek a három nap során. Információ a www.dijugratas.hu oldalon, ami ide kattintva is elérhető!