Hazai és tekós bronzérem az 52. Bibó Kupán (galériákkal)
Sport

Hazai és tekós bronzérem az 52. Bibó Kupán (galériákkal)

Huszonöt mérkőzés, 11 csapat, több száz gól és védés. Az 52. Bibó Kupa eseményekben és élményekben gazdag volt azok számára, akik ott voltak a lelátókon. A házigazda intézmény diákjai beírhatnak a saját e-naplójukba egy nagy ötöst, ugyanis fergeteges hangulatot teremtettek főként a hazai csapat meccsein. A bibós lányok bronzérmet szereztek, a fiúk csikócsapata pedig a negyedik helyen zárt. A Tekó lett a fiúknál a bronzérmes. Legjobban a székelyudvarhelyiek örülhettek, ugyanis két aranyérmet is begyűjtöttek, és szép kupákkal gazdagodva utazhattak haza Székelyföldre.

Véget ért az 52. Bibó Kupa. A legnagyobb múltú honi középiskolás kézilabdatornán idén öt lány és hat fiúcsapat fogadta le a szervező intézmény invitálását. A megnyitón Csorba Imre igazgató reményét fejezte ki, hogy a három nap folyamán a sportbarátságok tovább erősödnek. Huszonöt mérkőzés után ki lehet jelenteni, az intézményvezető kívánsága teljesült, mert egy hangulatos, élményekben gazdag kupa volt az idei. Ezúttal hetekkel ezelőtt megkezdték a készülést a diákok, így saját rigmusokkal varázsoltak arénahangulatot a Horváth István Sportcsarnokba.

Természetesen a hazai csapatok kapták a legnagyobb biztatást. Idén a lányok szerepeltek jobban. Négy mérkőzésen léptek pályára, a Sepsiszentgyörgyöt  25-14-re, míg az ESMTK csapatát 21-9-re győzték le. A Jászberény és a Székelyudvarhely most jobbnak bizonyult a házigazdáknál, akik nagyot küzdve vívták ki és tartották életben szurkolóik megbecsülését, szeretetét. A harmadik hely teljesen megérdemelt, Katkó Andrea testnevelő szerint voltak hullámvölgyeik, ezeket kell a jövőben megszüntetni. A Jászberény lett az ezüstérmes, míg idén a Székelyudvarhely lett az aranyérmes. Nem csoda, hogy hatalmas ünneplést rendeztek a lányok a Bibó elleni nyertes találkozó után. 

A fiúknál hat csapat meccselt egymással. A Bibó, Lajkó Róbert vezetésével egy igen fiatal válogatottal szerepelt. A Tekó elleni váratlan vereség után a Sepsiszentgyörgy elleni 35-15-re nyert a csapat, ezután a kecskeméti Piar és a későbbi kupagyőztes Székelyudvarhely is legyőzte a hazaiakat. Az utolsó mérkőzésen viszont helyenként tetszetős játékkal 27-16-ra felülmúlták az ESMTK-t, így a negyedik helyen végzett a Bibó. Történelmet írt a Tekó, amely a Sepsiszentgyörgyöt, az ESMTK-t és a házigazdát is legyőzte, az őket megelőző kecskeméti Piar és a Székelyudvarhely ellen hagyták el vesztesen a pályát. Gurály Attila csapata a harmadik helyen zárt.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen kiderült, hogy a legjobb kapus Bálint Anna (Székelyduvarhely) és Tóth Barnabás (Tekó) volt, a legtechnikásabb játékosnak járó elismerést Veres Emíliát (Bibó) és Bálint Barnabást (kecskeméti Piar) választották. A gólkirályi címet a 25 gólos Varga Eszter (Jászberény) és a 33 találatig jutó Boros Róbert (Sepsiszentgyörgy) viheti haza. A legjobb bibós játékos címét 2019-ben Lekrinszki Dóra és Nagy Norbert érdemelte ki. A kupa All Star válogatottjába a halasiak közül Bényi Luca illetve Földes Bertold és Molnár Viktor került. Az eredményhirdetés végén Csorba Imre igazgató köszönetet mondott a szervezésért és a szurkolásért, jelezte, mindenkit szeretettel várnak az 53. Bibó Kupán. (Részletek a keddi Sportmagazinban és a szerdai Halasi Tükörben.)

A győztes székelyudvarhelyiek